Verdachte neonaziproces ‘niet langer radicaal’

Beate Zschäpe, hoofdverdachte in het NSU-proces, wordt verdacht van betrokkenheid bij tien moorden met racistisch motief.

Beate Zschäpe, foto uit 2013.
Beate Zschäpe, foto uit 2013. Foto Christof Stache/ AFP

Beate Zschäpe, hoofdverdachte van een reeks neonazimoorden in Duitsland, heeft donderdag tijdens haar proces voor het eerst gepraat. Ze las een korte verklaring voor waarin ze aangaf dat ze zich niet langer identificeert met het “nationalitische gedachtegoed”. Dat schrijft Der Spiegel.

Zschäpe staat terecht als een van de hoofdrolspelers binnen de neonazigroepering NSU. De extreem-rechtse terreurcel wordt ervan verdacht om in de periode 2000 tot 2007 acht Turkse-Duiters, een Grieks-Duitser en een Duitse politieagente te hebben vermoord. Ook zouden ze twee bomaanslagen hebben gepleegd en diverse overvallen.

Deze moorden zouden zijn gepleegd met mede-verdachten Uwe Mundlos en Uwe Böhnhardt. Beide mannen pleegden in 2011 zelfmoord, toen ze bij een grote politiearrestatie gearresteerd dreigden te worden.

Onduidelijk of ze daadwerkelijk van gedachten is veranderd

In de rechtszaal in München liet Zschäpe weten dat ze “mensen niet langer beoordeeld op afkomst en politieke gezindheid, maar op gedrag”. Het is onduidelijk of ze met deze verklaring vooral uit is op strafvermindering of daadwerkelijk van gedachten is veranderd.

Lees ook het profiel van NRC-redacteur Frank Vermeulen over Beate Zschäpe: Huiselijk, levenslustig , ‘nazibruid’

Vorig jaar, na 250 zittingsdagen, bekende Zschäpe dat ze op de hoogte was van de moorden. Ze ontkende dat ze betrokken was bij het doden.

Duitse inlichtingendienst dacht eerst aan dönermoorden

Het NSU-proces tegen Zschäpe staat ook in het teken van de grove fouten van de Duitse autoriteiten. De inlichtingendienst dacht aanvankelijk dat het motief van de moordpartijen afrekeningen waren in de Turks-Duitse gemeenschap. Ze gaven de zaak de naam: dönermoorden. Door toeval kwamen ze de terreurcel van NSU op het spoor waardoor duidelijk werd dat de Duitse autoriteiten veel te weinig zicht hadden op extreem-rechtse groeperingen.

De zaak krijgt een actuele lading in het licht van de gebeurtenissen in Dresden, waar deze week explosies waren bij een moskee en een conferentiecentrum. De politie vermoedt dat vreemdelingenhaat het motief is.