Helft minder numerus fixus op hbo vanaf volgend jaar

Door arbeidsintensieve selectieprocedures én een succesvol studiekeuzeprogramma laten veel opleidingen de numerus fixus schieten.

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in 2015 op Windesheim Flevoland.
Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in 2015 op Windesheim Flevoland. Foto Bart Maat / ANP

Van de hbo-opleidingen die nu nog een numerus fixus kennen zal vanaf volgend studiejaar 45 procent daarmee stoppen. Dat blijkt uit een rondgang van de Keuzegids langs de hogescholen van Nederland. Volgens de Keuzegids vinden veel opleidingen het teveel moeite kosten om de arbeidsintensieve selectieprocedure te behouden.

Vanaf volgend studiejaar mag er bij een numerus fixus niet meer geloot worden. In plaats daarvan moeten opleidingen alle aanmeldingen zelf beoordelen en selecteren. De aanmeldingsdeadline voor studenten is 15 januari, maar opleidingen moeten al de zomer daarvoor de procedure en eisen bekendmaken. Keuzegids denkt dat de daling van het aantal numerus fixus-opleidingen door deze wetswijziging komt.

De strengere eisen rondom de selectieprocedure zijn in ieder geval de reden voor het schrappen van negen van de dertien numerus fixus op de Hogeschool van Amsterdam, zo laat een woordvoerder weten. De enige opleidingen op de HvA die volgend jaar nog wel een selectieprocedure hanteren zijn mode-opleiding Amfi, fysiotherapie, forensisch onderzoek en toegepaste psychologie. Bij Hogeschool Utrecht verdwijnen zestien van de 27 opleidingen met een numerus fixus.

Geen capaciteitstekort

Naast de moeite die opleidingen moeten doen blijkt het ook wel mee te vallen met het capaciteitstekort bij de opleidingen. Het aantal studenten dat zich aanmeldt voor een numerus fixus is vaak vergelijkbaar met het aantal beschikbare plekken. Dat is ook bij de HvA het geval, aldus de woordvoerder:

“Het selectietraject kent allerlei eisen en deadlines. Als het aantal aanmeldingen dan meevalt, denken sommige opleidingen: misschien kunnen we de numerus fixus loslaten.”

Onder meer door de succesvolle ‘studiekeuzecheck’ daalt het aantal studenten dat zich voor een opleiding aanmeldt, volgens de HvA. Met het studiekeuzeprogramma kunnen studenten vóór de start van de opleiding bekijken of de opleiding bij hen past. De studenten maken kennis met vakken, docenten en de school. Sommigen zien tijdens deze kennismaking af van hun keuze.

Lees ook: Hoe kies je de juiste studie?

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is blij met het schrappen van de numerus fixus. Tegen ANP zegt voorzitter Jan Sinnige:

“Studenten moeten zoveel mogelijk vrij zijn de opleiding te kiezen die zij het liefst willen volgen, dat leidt tot eerlijke kansen.”

De Keuzegids hbo 2017 bevat een ranglijst waar meer dan 1.200 opleidingen per vakgebied worden vergeleken.