Hasselbaink genoemd in Brits smeergeldschandaal

Volgens The Telegraph zou de voetbalcoach 55.000 pond willen aannemen van een firma die hem kan helpen met transfers naar zijn eigen club.

Jimmy Floyd Hasselbaink tijdens een oefenwedstrijd tegen RKC Waalwijk in juli.
Jimmy Floyd Hasselbaink tijdens een oefenwedstrijd tegen RKC Waalwijk in juli. Foto Marcel Bonte / ANP

Oud-international voor Oranje en voetbalcoach Jimmy Floyd Hasselbaink wordt genoemd in een Engels smeergeldschandaal. Volgens The Telegraph zou Hasselbaink 55.000 pond (64.000 euro) hebben willen aannemen van een firma die hem kan helpen bij transfers naar zijn eigen club, Queen Park Rangers.

Hasselbaink (44) is op beelden te zien in een gesprek met een undercoverjournalist van de krant en een voetbalagent, die niet op de hoogte was van de ware identiteit van de journalist. Uit de beelden blijkt dat Hasselbaink bereid is geld aan te nemen om als ambassadeur op te treden voor de Aziatische firma, die hem vervolgens kan helpen aan een contract van enkele spelers. Hij vraagt de journalisten om “met een mooi bedrag te komen”.

Onderzoek ingesteld

Hasselbaink, die onder meer bij Chelsea speelde en twee keer topsorer was in de Premier League, ontkent de aantijgingen. Queen Park Rangers heeft in een korte verklaring het vertrouwen in zijn coach uitgesproken, maar er wordt wel een onderzoek gestart. In die verklaring zegt Hasselbaink:

Ik werd benaderd door de heer McGarvey en mevrouw Newell van The Telegraph die ogenschijnlijk agenten van spelers waren. Ze boden me een vergoeding om een toespraak te geven in Singapore. Volgens mij is daar niets ongewoons aan, om te worden betaald om een toespraak te geven. Ik heb geen beloftes in ruil daarvoor gedaan. Ik heb QPR niet gevraagd spelers te kopen. Ik ontken elke beschuldiging.

Sam Allardyce

The Telegraph, die tien maanden onderzoek deed, beschuldigt meer topfunctionarissen in de Engelse voetbalwereld. Zo zouden acht coaches in de Premier League, van wie er twee nog actief zijn, smeergeld hebben aangenomen. Queens Park Rangers komt uit in de Championship, het tweede niveau.

Het onderzoek kostte Sam Allardyce al na 67 dagen de baan als bondscoach bij het Engelse elftal. Uit een reportage van The Telegraph bleek dat Allardyce vatbaar is voor corruptie. Ook hij werd in de val gelokt door undercoverjournalisten van de krant die zich voordeden als medewerkers van een Aziatische firma. Allardyce gaf hen transferadviezen waarmee de Aziatische zakenlui regels konden omzeilen. Hij zou er omgerekend zo’n 462.000 euro mee verdienen.

Lees ook: Verborgen camera kost Big Sam baan als Engelse bondscoach

De Championship-club Barnsley schorste al assistent-coach Tommy Wright, die wordt beschuldigd van het aannemen van smeergeld van ook undercoverjournalisten van een niet-bestaande Aziatische investeringsmaatschappij. Wright heeft net als Hasselbaink ontkend en Barnsley heeft een onderzoek ingesteld.

De eigenaar van Leeds United, Massimo Cellino, komt ook voor in het smeergeldschandaal. The Telegraph beschuldigt hem van het omzeilen van de transferregels door verboden adviezen te geven, te zien in undercoverbeelden. Leeds vindt dat de beelden daar echter helemaal geen bewijs voor leveren.