Foto’s BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

Interview

Fijn, een vrouw als president, maar Hillary Clinton?

Studentes aan Georgetown University in Washington DC vinden een vrouw als president mooi. Maar inspirerend vinden ze de „oude” Clinton niet.

Het vooruitzicht dat Hillary Clinton de eerste vrouwelijke president kan worden, roept wisselende emoties in de VS op, zeker ook onder jonge vrouwen die voor het eerst mogen stemmen. „Ik heb zitten huilen toen ik met mijn moeder Clintons toespraak zag op de partijconventie”, vertelt Mattie Haag. Samantha Granville begrijpt juist niet dat „mensen op iemand stemmen om diens geslacht, geloof, kleur of seksuele voorkeur.”

„Je stemt toch op de meest gekwalificeerde persoon met de beste beleidsideeën? Het doet me weinig dat we een vrouwelijke president kunnen krijgen.”

Granville (21) en Haag (20) studeren bestuurskunde aan de prestieuze Georgetown University in Washington DC. Dé plek voor studenten met politieke of bestuurlijke ambities. Oud-president en ‘man van’ Bill Clinton studeerde hier, net als de huidige minister van Financiën Jack Lew en vele Congresleden. Haag en Granville zijn al actief in de studentenpolitiek. Haag is de voorzitter van de Democraten op de campus, Granville is de vicevoorzitter van de studerende Republikeinen. Hun gevoelens voor Hillary Clinton zijn niet los te zien van hun partijvoorkeur. Maar dit betekent niet dat ze zwart-wit over haar denken.

Haag is ondanks haar tranen „niet enthousiast over Clintons persoonlijkheid”, terwijl Granville juist overweegt op haar te stemmen. Trump krijgt haar stem zeker niet, heeft ze besloten, mede door zijn „zeer seksistische en ongepaste opmerkingen tegen vrouwen”. Wat haar betreft is het „kiezen tussen twee kwaden”, misschien stemt ze wel niet. Granville vindt het „op dit moment moeilijker een Republikein dan een vrouw te zijn”.

Lees ook: Hillary Clinton doorbreekt het laatste glazen plafond

Een mijlpaal

Samantha Granville groeide op net ten zuiden van San Francisco, waar ze altijd „de excuus-Republikein” was in een linkse omgeving. „Op mijn middelbare school deden we tijdens de vorige verkiezingen nepdebatten, waarin ik altijd Mitt Romney speelde tegenover verschillende Obama’s. Het was geen makkelijke omgeving, „maar het heeft me erg geholpen mijn argumenten te slijpen.” Ze ziet zichzelf als „gematigd conservatief”.

„Ik ben erg rechts als het aankomt op buitenlandse politiek, defensie en belastingen, maar ik ben linkser bij sociale thema’s, zoals milieu en immigratie.”

Haar politieke inspirator is haar grootmoeder, die gemeenteraadslid werd in een tijd dat dit voor vrouwen heel ongebruikelijk was.

Mattie Haag komt uit een voorstad van Cleveland, Ohio, één van de voornaamste swing states waar het elke presidentsverkiezing spannend is. Ze ziet zichzelf „aan de linkerkant” van de Democratische partij. Een voorkeur die ze meekreeg van haar ouders. „Toen ik twaalf was logeerden bij ons vrijwilligers voor de Obama-campagne. Toen ben ik aangestoken.”

Ondanks haar linkse voorkeur was ze geen fan van Bernie Sanders, Clintons voornaamste opponent in de voorverkiezingen.

„Ik heb vanaf het begin van deze campagne besloten dat Hillary, met haar ervaring en hoe hard zij bereid is te werken, de beste kandidaat is. Ja, daarbij speelt ook mee dat ze een vrouw is die een mijlpaal kan bereiken.”

Gelijke kansen

Beide studenten zijn opgevoed met het idee dat mannen en vrouwen in de VS gelijke kansen hebben. Toch denken ze verschillend over de realiteit ervan. Granville is „geen dag van mijn leven wakker geworden met het idee dat ik minder kansen heb in deze samenleving dan mannen”. Haag ziet daarentegen ‘wettelijke gelijkheid, maar geen feitelijke gelijkheid’. „Ik word nooit openlijk gediscrimineerd”, zegt ze:

„Maar het is gewoon niet waar dat we werkelijk hetzelfde behandeld worden in dit land. Uit onderzoek op Georgetown blijkt dat 30 procent van de studentes hier te maken heeft met seksueel geweld. Als ik na mijn studie ga werken, is de kans groot dat ik minder betaald krijg dan mijn mannelijke collega’s, ook al werk ik beter. Als ik kinderen wil, krijg ik geen zwangerschapsverlof. Het zijn kleine dagelijkse dingen, micro-agressies van mannen, die ons ongelijk maken.”

Toch snapt ze ook waarom veel leeftijdgenoten niet warmlopen voor Clinton. Haag: „Millennials willen ‘begeesterd’ worden. Clinton is wat ouder, niet zo enthousiasmerend en charismatisch als Obama. Degelijk. Ik denk dat dit een goede eigenschap is voor een president, maar ik raak niet opgewonden van haar .”

Haag ziet een groot verschil tussen haar moeder en zichzelf. „Ik heb altijd geweten dat er in mijn leven vroeger of later een vrouwelijke president zou komen. Voor mijn moeder is dat niet vanzelfsprekend. Zij heeft nooit geweten of ze dit zou meemaken.” Dus toen haar moeder huilde bij Clintons speech, huilde Mattie mee.

„Een historische gebeurtenis voor vrouwen en voor het land.”

Slechts één vrouwelijke kandidaat

In Samantha Granvilles familie speelt dit generatieverschil niet, zegt ze. „Ik zie de symbolische waarde van een vrouwelijke president wel in, meer niet.” Granville vindt het wel jammer dat er maar één vrouwelijke kandidaat was onder de zeventien kandidaten in de Republikeinse voorverkiezing, Carly Fiorina, maar die kreeg niet haar stem. „Er zijn vrouwelijke politici die ik heel erg goed vind, zoals Susana Martinez, de gouverneur van New Mexico. Maar ik snap waarom die zich niet mengen in de race om het presidentschap. Ze denken op andere openbaar bestuursplekken meer te bereiken dan in het Witte Huis.”

Daarover zijn Haag en Granville het eens. Ze kwamen allebei naar Georgetown als leerschool om later politicus of zelfs president te worden. Intussen zien ze allebei meer in een baan achter de schermen. Granville zou graag meewerken aan een volgende presidentsverkiezingsstrijd, Haag wil rechten studeren om zich bezig te houden met de hervorming van het justitiële systeem.

„Toen ik begon met studeren was ik ervan overtuigd dat ik later president zou worden. Maar hoe meer ik over ons systeem leer, hoe minder ik er op die manier deel van wil uitmaken.”

Granville:

„Voordat ik hier kwam wist ik zeker dat ik politicus wilde worden, nu niet meer. Ik weet niet of het iets biologisch is, maar als ik naar mezelf kijk wil ik liever effectief zijn dan beroemd, dat hebben veel vrouwen.”

Zien Haag en Granville nog enig positief effect dat een vrouwelijke president op hen zou hebben? „Voor mijn leven zal het echt helemaal niks uitmaken of er een vrouw in het Witte Huis zit of niet”, zegt Samantha Granville. „Ik hoop dat mijn leven er door verbetert”, vult Mattie Haag aan. „Maar ik zou niet goed weten hoe precies.”