Eeuwige vete over Kashmir tussen India en Pakistan laait opnieuw op

India zegt „precisieaanvallen” te hebben uitgevoerd op Pakistaans grondgebied, vlakbij de Line of Control (LoC) die het bergstaatje Kashmir verdeelt in een door Pakistan en een door India bestuurd deel.

Volgens directeur-generaal voor militaire operaties luitenant-generaal Ranbir Singh zouden de doelwitten hebben bestaan uit „verschillende teams van terroristen die klaar stonden om de LoC over te trekken en aanvallen uit te voeren op militaire installaties en grote steden.”

Hij meldde dat er „veel schade” was aangericht en dat er aan Pakistaanse kant „aanzienlijke hoeveelheden slachtoffers” waren gevallen.

Volgens verscheidene Indiase media werden de aanvallen uitgevoerd door para-commando’s. Er zou vier uur zijn gevochten, waarbij zeven „terroristische trainingskampen” werden aangevallen op 500 meter tot twee kilometer aan de Pakistaanse zijde van de Line of Control. Daarbij zouden aan Indiase kant geen slachtoffers zijn gevallen.

Woordvoerders van het Pakistaanse leger ontkenden dat er Indiase aanvallen zouden hebben plaatsgehad. De minister van Defensie Khawaja Asif noemde het bericht „een leugen”. Premier Nawaz Sharif refereerde slechts aan „beschietingen” door India waarbij twee Pakistaanse militairen zouden zijn omgekomen. „Wij staan klaar voor de veiligheid en de verdediging van ons land”, zei hij op Radio Pakistan.

De aanval wordt in India beschouwd als een vergelding voor de dood van achttien Indiase militairen in Kashmir, tien dagen geleden. India zegt bewijs te hebben dat de vier aanvallers van een militair kamp in Uri afkomstig waren uit Pakistan. De roep om militair ingrijpen vanuit de Indiase bevolking was groot, maar premier Narendra Modi koos in eerste instantie voor het diplomatiek isoleren van Islamabad.

Aartsvijanden India en Pakistan zijn beide in bezit van kernwapens, en de internationale gemeenschap is steeds beducht voor gevaarlijke escalaties van het conflict tussen India en Pakistan, dat al sinds 1947 woedt.