Duitse regering: geen noodplan Deutsche Bank

De Duitse regering heeft woensdag met klem ontkend dat er een noodplan in de maak is voor Deutsche Bank, Duitslands grootste bank. Berichtgeving hierover eerder die dag in de Duitse krant Die Zeit zou „onjuist” zijn en er zou „geen reden zijn voor zulke speculaties”, aldus de regering.

Die Zeit meldt op basis van anonieme bronnen dat ambtenaren samen met toezichthouders werken aan een plan voor het geval Deutsche Bank met een kapitaaltekort komt te zitten. De staat zou dan ‘hulp’ bieden bij de verkoop van bijvoorbeeld leningen door Deutsche Bank door garant te staan voor die leningen. Ook kan de overheid een direct belang van 25 procent nemen in de bank.

Het noodplan zou alleen in werking treden als de bank een tekort niet ‘gewoon’ kan opvullen door nieuwe aandelen te verkopen.

Deutsche Bank onderhandelt op dit moment met Justitie in de VS over een miljardenschikking wegens de verkoop van rommelhypotheken voorafgaand aan de kredietcrisis. De Amerikanen maakten onlangs bekend dat de bank een boete van 14 miljard dollar tegemoet kan zien.

Beleggers vrezen dat de bank een te hoge schikking niet kan betalen zonder dat het vermogen onder de kritische grens zakt. Sinds 1 januari dit jaar zijn er nieuwe Europese regels die zoveel mogelijk moeten voorkomen dat noodlijdende banken nog eens gered moeten worden door overheden. Eerst moeten beleggers en spaarders bloeden. (NRC)