Reportage

‘Dolle’ uit Jutland is even de held van de Arena

Europa League

Hij is pas achttien, maar populair bij de F-side. Kasper Dolberg spiegelt zich graag aan Dennis Bergkamp. „Die is echt goed.”

Foto Olaf Kraak/ANP

Stoïcijns kijkt Dennis Bergkamp naar het grote beeldscherm in de Arena. Terwijl het uitzinnige Ajax-publiek Kasper Dolberg toezingt, kauwt hij rustig op zijn kauwgum. De pas 18-jarige Deen heeft Ajax zojuist op 1-0 gezet tegen Standard Luik. De leermeester noteert het op zijn papiertje. Aardige goal, moet de assistent van Ajax-trainer Peter Bosz hebben gedacht.

Dolberg is bezig aan zijn grote doorbraak in het eerste elftal van de Amsterdammers. Ook tegen de Belgen is hij weer bepalend. Mede dankzij hem wint Ajax deze donderdagavond ook het tweede duel in de groepsfase van de Europa League: 1-0.

Uitgerekend door de jongen die rust verdiende. Op de persconferentie de dag voor de wedstrijd tegen Luik zei Bosz nog dat hij het rustig aan wilde doen met Dolberg. Zeker niet overbelasten. Hij liet min of meer doorschemeren dat Dolberg gespaard zou worden. Maar niets was minder waar. Hoe kun je nu nog om deze jongeling in bloedvorm heen? Tegen Standard noteert hij zijn zesde treffer in dertien wedstrijden.

Regelmatig gaat Dolberg met zijn handen door zijn lange blonde haren. Sjokkend in de punt van de aanval. Wachtend op die paar kansjes. Zijn ouders vinden het kapsel trouwens maar niks en zeggen regelmatig tegen hem dat hij naar de kapper moet. De koele Deen kan er wel om lachen. Iets wat buitenstaanders hem zelden zien doen. Een man van weinig woorden. Net als Bergkamp. Dagelijks trainen de twee samen. „Bergkamp is echt goed”, zei Dolberg eerder dit seizoen tegen het Deense BT Sport. „Ik heb veel clips van hem op YouTube gezien. Ik kan me geen betere trainer voorstellen dan Bergkamp.”

Als de kruitdampen van het Luikse vuurwerk na een klein half uur eindelijk een beetje zijn opgetrokken, komt Ajax los. Bertrand Traoré en Kasper Dolberg weten elkaar steeds beter te vinden. In de 28ste minuut ziet de Chelsea-huurling de spits Dolberg alleen voor Standard-doelman Jean-François Gillet staan. Zijn Deense koelheid en neusje voor de goal helpen Dolberg aan de 1-0.

Pas achttien jaar en zijn naam galmt door de Arena. De naam van zijn moeder overigens. Zijn vader heet Rasmussen, maar in Denemarken is het niet raar om de minst normale naam aan te houden voor het kind. ‘Dolle’ werd daarom al snel onthouden in en buiten het kleine dorpje Voel op Jutland. Het blonde jochie maakte indruk als sierlijke aanvaller en mocht het gaan waarmaken in de grote stad, tien kilometer verder: Silkeborg.

Pas in zijn laatste jaar in Denemarken verhuisde Dolberg van linksbuiten naar de positie van spits. Meesterscout John Steen Olsen van Ajax wist genoeg. Hij had goud in handen en wist Marc Overmars en Dennis Bergkamp daarvan te overtuigen.

Dolberg kwam in de zomer van 2015 voor 350.000 euro over van Silkeborg. Dolberg is vastberaden om de top te halen. „Hij wilde altijd al voetballer worden”, vertelde vader Flemming aan Ajaxshowtime. „Als we vroegen wat hij dan wilde als het niet zou lukken, zei hij: dan wil ik alsnog voetballer worden.”

De zoon van twee Deense tophandballers is een trainingsbeest. In zijn jonge jaren voetbalde hij in de zomer en handbalde hij in de winter. Nu blijft hij na de training op het veld staan om een balletje te trappen met Bergkamp.

Binnen no time veroverde hij een basisplaats in Amsterdam. Natuurlijk, hij is pas 18 jaar. Ieder talent krijgt nog te maken met een mindere periode. Hoewel ze hem in Amsterdam liefkozend ‘goudhaantje’ noemen, verandert lang niet alles wat hij aanraakt in goud. Zo had hij vlak voor rust in kansrijke positie voor eigen succes moeten gaan, in plaats van de onbereikbare Davy Klaassen te zoeken.

De leermeester op de tribune schudt na deze grote kans zijn hoofd. Kauwt nog eens stoïcijns op zijn kauwgum. Bergkamp schrijft het op en Dolberg krijgt het ongetwijfeld op de eerstvolgende training te horen. Een leermoment. Hij weet het zelf ook. Volgens zijn vader is Dolberg zelf zijn grootste criticus.

In de 69ste minuut komt de wissel. De eerder door Bosz aangekondigde rust treedt dan in. Mateo Cassierra vervangt hem. Opnieuw scandeert de F-side zijn naam. Hij klapt verlegen terug. „Ik ben erg voorzichtig met Kasper”, zegt Bosz na afloop. „Dat kan door hem minder te belasten op trainingen, maar ook door hem eerder naar de kant te halen. Dat leg ik ook aan hem uit. Ik ben gewoon bang dat hij anders geblesseerd raakt.”

Waarschijnlijk lezen zijn ouders in de krant of op internet dat Ajax dankzij Dolberg op zes punten staat na twee wedstrijden in de Europa League. „We moeten hem vaak zelf bellen of van anderen horen dat hij het goed gedaan heeft”, zei vader Flemming ook. „Dat zouden we graag van hem zelf horen, maar dat is hij dan vergeten, zegt hij.” Typisch Dolberg. Met wat trekjes van Bergkamp.