Den Haag spant rechtszaak aan wegens overlast Pokémon Go

Kijkduin werd begin augustus door de gemeente zelf als ‘Pokémonhoofdstad van Nederland’ gebombardeerd.

Pokemon-jagers zijn bijeen in Kijkduin.
Pokemon-jagers zijn bijeen in Kijkduin. Foto Bart Maat / ANP

Gemeente Den Haag sleept Pokémon Go-maker Niantic voor de rechter wegens de overlast die het spel veroorzaakt in Kijkduin. Dat bevestigt een woordvoerder van wethouder Boudwijn Rives (Binnenstad en Buitenruimte, VVD) na berichtgeving in het AD. De gemeente heeft het Amerikaanse bedrijf woensdag gedagvaard. Op 11 oktober dient een kort geding bij de Haagse rechtbank.

Den Haag wil dat de virtuele Pokémon-figuren tussen 23.00 uur en 7.00 uur niet met de mobiel ‘gevangen’ kunnen worden op het Deltaplein in Kijkduin. In het nabijgelegen Natura 2000-duingebied wil de gemeente helemaal geen Pokémon meer zien.

Deltaplein, Kijkduin:

De stap naar de rechter komt nadat de gemeente herhaaldelijk contact probeerde te leggen met Niantic, laat de woordvoerder weten:

“We hebben Niantic geprobeerd te bereiken via de telefoon, met sommatiebrieven, maar ze hebben nergens op gereageerd. Daarom hebben wij geen andere keus om naar de rechter te stappen.”

De Pokémon-gekte in beeld:

Kijkduin werd begin augustus door de gemeente zelf als ‘Pokémonhoofdstad van Nederland’ gebombardeerd, door de vele Pokémon die daar te vinden waren. De ludieke paal met de eretitel was een initiatief van D66.

De omwonenden waren echter minder blij. Zij schreven twee weken later een open brief naar de gemeente over de overlast, waaronder achtergelaten rommel en wildplassen. De gemeente plaatste hekken om de duinen te beschermen, extra prullenbakken en meer openbare toiletten. Ook moesten er extra handhavers en schoonmakers aan te pas komen.

De maatregelen kostten de gemeente bijna 1.500 euro per week, bleek half september uit antwoorden op raadsvragen op. De huur van dranghekken bedraagt 720 euro per week en die van drie toiletten en drie plaskruizen, samen met de dagelijkse reinigingen, 750 euro per week. Daarnaast moesten vernielde hekken afgevoerd worden voor 1.750 euro. Die worden later gerepareerd.

Overigens lijkt de grootste hype rondom Pokémon Go voorbij. Had de game op 20 juli nog 45 miljoen dagelijkse spelers, begin september was dat aantal met eenderde afgenomen.

Alle statistieken wijzen erop: de gamehit van het jaar is over zijn hoogtepunt heen. Lees ook : Pokémon Go: de hype is voorbij