Criminele Antilliaan weren mislukt

Tweede Kamer

VVD’er Bosman miste steun voor zijn voorstel criminele Antillianen te weren. Op Justitie ligt nog een oud plan.

De mogelijkheid criminele Antillianen zonder werk, inkomsten of opleiding uit Nederland weg te sturen, lijkt verder weg dan ooit. Vrijwel de hele Tweede Kamer keerde zich woensdag tegen een initiatiefwetsvoorstel van VVD’er André Bosman waarmee hij dit wilde regelen.

In hun regeerakkoord spraken VVD en PvdA in 2012 wetgeving af om criminele Antillianen te weren. Volgens Bosman mogen „kansarme Antillianen op Curaçao, Aruba of Sint Maarten niet kansloos zijn in Nederland”. Hij had gerekend op de PvdA voor een Kamermeerderheid. Maar de coalitiepartner vindt het voorstel te ver gaan. PvdA-Kamerlid Roelof van Laar noemde het zelfs „onrechtmatig en discriminerend”.

Wetgeving is nu verder weg dan ooit, was het oordeel van het CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. Zij omschreef het plan van Bosman als eenzijdige wetgeving waar alleen Nederland over beslist. Zo is volgens haar geen overeenstemming te bereiken met de Caraïbische partners. En als het al wet zou worden, dan wordt die in de praktijk „door de eerste de beste rechter afgeschoten. Dat is onze eer te na.”

D66 noemde het voorstel in strijd met EU-recht en internationale verdragen. „De VVD heeft niets gedaan met de vernietigende kritiek van de Raad van State”, aldus D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. „De wet leidt tot een tweederangs Nederlanderschap. Dat is voor ons onacceptabel.”

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) had zichtbaar moeite met de breed gedragen kritiek op zijn partijgenoot. Normaal gesproken spreekt het kabinet zich in de Tweede Kamer uit over initiatiefwetsvoorstellen: positief of negatief. Maar Dijkhoff hield zich op de vlakte. „De juridische bezwaren leiden niet tot een negatief oordeel”, zei hij. En de juridische haalbaarheid? „Dat is aan de rechter. Maar we zeggen niet bij voorbaat dat dit het nooit gaat halen.” Dat wekte de woede van Van Toorenburg. Ze sprak over „de lafheid van dit kabinet”.

Het is nu de vraag of PvdA en VVD de afspraken over een vestigingsbeleid voor alle landen binnen het Koninkrijk uit het regeerakkoord nog kunnen nakomen. Er ligt wel een wetsvoorstel klaar op het ministerie, bevestigde Dijkhoff, maar dat stamt uit 2008, toen Hirsch Ballin (CDA) nog minister was. „En op de Antillen gingen de handen er toen ook al niet voor op elkaar.”

Dinsdag stemt de Kamer over het voorstel van Bosman. De VVD’er heeft de hoop laten varen. „Ik kan ook stemmen tellen”, zei hij na afloop.