‘Qualcomm wil Nederlandse chipfabrikant NXP overnemen’

Het hoofdkantoor van NXP, de voormalige chipdivisie van Philips. Foto ANP / Vincent Jannink

De Nederlandse chipfabrikant NXP Semiconductors wordt mogelijk overgenomen door zijn Amerikaanse concurrent Qualcomm. De Amerikanen zouden meer dan 30 miljard dollar over hebben voor NXP. Dat maakte The Wall Street Journal donderdagavond op basis van ingewijden bekend.

Het hoofdkantoor van NXP – een voormalig onderdeel van Philips – staat in Eindhoven, maar het bedrijf is genoteerd aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq./p>

Nog geen uur nadat The Wall Street Journal melding maakte van de overnamegeruchten was de NXP-koers met 15 procent gestegen. De beurswaarde van NXP nam daarmee toe tot zo’n 33 miljard dollar.

In de wereld van de chips is sprake van een ware overnamegolf. Nog nooit werd er zo veel uitgegeven aan overnames en fusies als in 2015 (meer dan 100 miljard dollar). NXP zelf kocht vorig jaar concurrent Freescale voor 11,8 miljard dollar. Dit jaar staat de teller van aangekondigde fusies en overnames al op rond de 75 miljard dollar.

Dat chipbedrijven op overnamepad zijn hangt samen met dalende marges en toegenomen concurrentie. Met die omstandigheden kunnen vooral grote bedrijven overweg.

Volgens The Wall Street Journal is de overname van NXP (6,1 miljard dollar omzet in 2015) nog verre van zeker. Qualcomm (25 miljard dollar omzet) zou ook naar andere overnamekandidaten kijken.