Brussels Airlines volledig in handen van Lufthansa

Lufthansa neemt Brussels Airlines volledig over. Het Duitse bedrijf bezat sinds 2008 al 45 procent van de aandelen en koopt begin volgend jaar de resterende aandelen op. De raad van toezicht van Lufthansa is woensdag akkoord gegaan. De Belgische aandeelhouders gaan binnenkort in gesprek over onder meer het behoud van de merknaam en het netwerk.

Volgens de VRT is met de overname 2,6 miljoen euro gemoeid. Het lage bedrag is het gevolg van de noodlening van 100 miljoen euro die Brussels Airlines in 2012 van Lufthansa kreeg. Destijds spraken de partijen af dat Lufthansa een flinke korting zou krijgen als het de optie op de rest van de aandelen zou willen verzilveren.

Naar alle waarschijnlijkheid wil Lufthansa Brussels Airlines integreren in prijsvechter Eurowings. Zo zou die beter kunnen concurreren met easyJet en Ryanair. EasyJet en Ryanair hebben op de Europese markt inmiddels 45 procent marktaandeel.

Lufthansa bezit naast de budgetmaatschappijen Eurowings en Germanwings ook Austrian Airlines en Swiss. Lufthansa is de dominante partij in drie Europese landen buiten Duitsland: Oostenrijk, Zwitserland en België.

Brussels Airlines bezit 49 vliegtuigen, telt 3.500 werknemers en vliegt op meer dan 90 Europese en Afrikaanse bestemmingen. Ook heeft het bedrijf een dagelijkse verbinding met New York en gaan er vijf vluchten per week naar Washington. (NRC)