Ajax wint van Standard Luik (1-0), domper voor Feyenoord en AZ

Ajax won ook het tweede duel in de Europese competitie, terwijl Feyenoord na de winst op Manchester United niet opnieuw kon stunten.

Feyenoorders na afloop van de wedstrijd in Istanbul.
Feyenoorders na afloop van de wedstrijd in Istanbul. Foto Henk Jan Dijks/ANP

Ajax heeft donderdag de tweede zege in de Europa League geboekt. De Amsterdammers waren in de Arena met 1-0 te sterk voor Standard Luik en blijven daardoor leider in groep G.

De ploeg van Peter Bosz kwam in de 28ste minuut op 1-0 via een doelpunt van Kasper Dolberg. Na een vlotte aanval wist Bernard Traore, die een sterke wedstrijd speelde aan de rechterflank, de bal met een slimme pass bij de Deen te krijgen. Die passeerde Standard-keeper Gillet met een beheerste schuiver.

Ajax speelde voor rust een hele aardige wedstrijd, waarin het steeds de vrije man op het middenveld wist te vinden en kansen creëerde. Nog in de eerste helft had de ploeg op 2-0 kunnen komen na een dubbele een-twee tussen Dolberg en Davy Klaassen. Een Standard-verdediger wist echter te voorkomen dat de Ajax-spits vrij voor het doel had kunnen intikken.

Lees ook ons uitgebreide wedstrijdverslag: ‘Dolle’ uit Jutland is even de held van de Arena

Na rust namen de Amsterdammers wat gas terug en wist Standard tot enkele kansen te komen. Ajax leed geregeld balverlies, maar kwam nooit echt in de problemen. Pas toen Standard-speler Isaac Mbenza de bal op de paal krulde, schrok de Arena weer even wakker. Onder meer dankzij alert keeperswerk van André Onana wist de ploeg van Peter Bosz de zege echter over de streep te trekken.

Vuurwerk

Voorafgaand aan de wedstrijd was er nog commotie in het vak waar de Standard-fans zaten. Zij hadden vuurwerk mee naar binnen weten te smokkelen en gooiden dat naar toeschouwers in een lagere ring. Volgens eerste berichten raakte daarbij niemand gewond. Wel ontstond er een brand in het vak van de Standard-fans.

Ajax ruim aan de leiding in groep G

In de andere wedstrijd in groep G won Celta de Vigo met 2-0 van Panathinaikos. Ajax staat daardoor eerste met zes punten uit twee duels, gevolgd door Celta de Vigo met vier punten. Beide ploegen treffen elkaar over drie weken.

Elders in Europa leed voormalig Ajax-trainer Frank de Boer met Inter opnieuw een gevoelige nederlaag. Werd er eerder al thuis met 2-0 verloren van Hapoel Beer Sheva, donderdag was ook Sparta Praag te sterk voor de Italianen. In Tsjechië werd het 3-1 voor Sparta Praag.

Feyenoord verliest in Istanbul

Feyenoord heeft het goede begin aan de Europa League van twee weken geleden donderdag geen vervolg kunnen geven. In Istanbul verloor Giovanni van Bronckhorst van zijn voormalig leermeester Dick Advocaat. Fenerbahçe was met 1-0 te sterk.

Feyenoord kwam al vrij vroeg in de wedstrijd op achterstand. Balverlies van Dirk Kuijt zorgde ervoor dat Emmanuel Emenike naar binnen kon komen aan de rechterkant. Met een schot in de lange hoek wist hij doelman Brad Jones te verrassen.

Diezelfde Emenike was even later middelpunt van een opstootje met Feyenoorder Jan-Arie van der Heijden. Na een botsing met de Nederlander ging de Nigeriaan theatraal naar de grond. Terwijl Van der Heijden zich van geen kwaad bewust was, eiste de Turkse aanhang massaal een kaart voor de Feyenoorder. Die kwam er ook, maar dan voor beide kemphanen: geel. Van der Heijden werd de rest van de wedstrijd uitgefloten door de Turkse fans.

In de rest van de eerste helft kwam Feyenoord er niet meer aan te pas. Tekenend daarvoor was de statistiek dat de Rotterdammers in de eerste 45 minuten geen enkele keer de bal beroerden in het zestienmetergebied van de Turken.

Van Persie

Na rust wist Feyenoord wat meer druk te zetten. Dat leidde ook tot enkele kansen. Een bal van Jörgensen werd echter door Skrtel van de lijn gehaald. Aan de andere kant was het Jermaine Lens die de inmiddels ingevallen ex-Feyenoorder Robin van Persie aan een doelpunt had kunnen helpen. Lens ging echter voor eigen kans en mistte.

Doordat de stand niet meer veranderde, staat Feyenoord nu tweede in poule A, met evenveel punten (3) als Manchester United, dat dankzij een treffer van Ibrahimovic met 1-0 won van Zorja Loehansk. Eerste is nu Fenerbahçe met vier punten uit twee duels.

AZ hard onderuit

In Sint-Petersburg wist AZ eveneens niet tot winnen te komen. Na een matig gelijkspel tegen het Ierse Dundalk, moesten de Alkmaarders donderdag de zege aan de veel sterkere Russen laten: 5-0.

De Alkmaarders zagen de sterke Russen in de eerste helft op 1-0 komen, nadat Aleksandr Kokorin in de lange hoek binnenschoot. Vlak na rust werd het 2-0 door Giuliano: hij benutte een rebound. Daarmee was de afstraffing voor AZ allerminst voorbij. Na 59 minuten schoot opnieuw Kokorin de 3-0 binnen.

Een gemakkelijk gegeven strafschop zorgde ervoor dat Criscito de vierde Russische treffer kon scoren. Met nog 25 minuten op de klok dreigde een nog grotere slachtpartij. Aanvaller Van Overeem leek echter wat terug te doen namens de Alkmaarders, maar zijn doelpunt werd terecht afgekeurd door scheidsrechter Estrada uit Spanje vanwege buitenspel. Niet veel later kwam Zenith op 5-0 dankzij Oleg Shatov.

Dundalk wint verrassend

Door de nederlaag staat AZ nu derde in groep D met één punt uit twee duels. Eerste staat Zenith met zes punten, voor het verrassende Dundalk. De Ieren wisten opnieuw te stunten, ditmaal door Maccabi Tel Aviv te verslaan: 1-0. Het was de eerste overwinning ooit voor een Ierse ploeg in de Europa League.