Van Gansewinkel definitief in Britse handen

Het Britse Shanks betaalt 366 miljoen euro in contanten en 190 miljoen in aandelen.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. Foto Robin Utrecht/ANP

Het grootste Nederlandse afvalbedrijf, Van Gansewinkel, wordt overgenomen door de Britse afvalverwerker Shanks. De Britten betalen 366 miljoen euro in contanten en 190 miljoen in aandelen. De aandeelhouders van Van Gansewinkel (945 miljoen omzet, 4.125 werknemers) krijgen daarmee een belang van 24 procent in Shanks.

De aandeelhouders zijn vooral (voormalige) schuldeisers van het afvalbedrijf, die hun vorderingen in 2015 hebben omgezet in aandelen om te voorkomen dat het bedrijf omviel. De twee grootste fondsen, die samen 41 procent van de aandelen bezitten, stemmen in met het bod. Van Gansewinkel staat er, sinds de herfinanciering in 2015 en het aantrekken van de markt, naar eigen zeggen weer beduidend beter voor.

Lees ook over de deal: Shanks en Van Gansewinkel ‘vullen elkaar perfect aan’

Twee weken geleden werd bekend dat de overname banen zal gaan kosten. Shanks verwacht dat het samengaan van beide bedrijven voor een besparing van zo’n 40 miljoen euro over drie jaar kan zorgen. Ongeveer de helft daarvan kan ontstaan door te snijden in het gezamenlijke hoofdkantoor en andere ondersteunende functies.

Na de Brexit was het even onzeker of de overname, waarover in juli al een principeakkoord werd bereikt, nog haalbaar was. Door de dalende pond werd de deal ineens een stuk duurder. Maar omdat Shanks ook de meeste omzet draait in euro’s wordt dat in ponden straks alleen maar meer waard, aldus Marc Zwaaneveld, bestuursvoorzitter van Van Gansewinkel.

Lees ook het interview met Marc Zwaaneveld, bestuursvoorzitter van afvalbedrijf Van Gansewinkel: Ja, de deal is nog haalbaar