Recensie

Recensie

Zo heb je Dido zelden gehoord

Henry Purcells ‘When I am laid in earth’ moet wel een van de vaakst opgenomen aria’s zijn. Toch blijven er nieuwe uitvoeringen verschijnen. De lamentatie van Dido, die sterft van verdriet omdat haar Aeneas vertrokken is, is het laatste stuk op het album Serpent & Fire van Anna Prohaska (1983). De Oostenrijkse koppelde Purcells werk aan fraaie onbekende aria’s voor Dido en Cleopatra, van componisten als Antonio Sartorio en Christoph Graupner. En toch is die slotaria de beste reden om dit album te kopen. Prohaska’s stem heeft precies de juiste malsheid. Zoveel kleur, en in de treffende versieringen schemert een perfecte coloratuursopraan door. Ook goed gevonden: die furieus scherpe -t aan het slot van ‘Forget my fate’, waarmee ze Aeneas een laatste sneer uitdeelt. Zelden klonk Dido zo natuurlijk.