Wanneer mode en kunst samensmelten

Mode

Bekende ontwerpers putten inspiratie uit het werk van bekende kunstenaars. ‘De grote golf van Kanagawa’ van Katsushika Hokusai blijkt behoorlijk draagbaar.

Katsushika Hokusai: De grote golf van Kanagawa
Katsushika Hokusai: De grote golf van Kanagawa Alena Akhmadullina, Ready-To-Wear voorjaar 2016.

Philip Colbert

Marcel Duchamp. Philip Colbert

Alice + Olivia

Henri Matisse. Alice + Olivia

Mode en kunst onderhouden al eeuwen een innige relatie. Soms vloeien de twee zelfs naadloos in elkaar over. Wie kent niet de kleurige Mondriaan-jurken die Yves Saint Laurent in 1965 ontwierp?

Draagbaar?

De kunst om de tijdsgeest te vangen, zo zou je de kunst van de ontwerper kunnen noemen. In veel gevallen blijkt beeldende kunst een fascinerende bron van inspiratie te zijn. Het Instagram-account @AS_A_MUSE laat zien hoe bekende ontwerpers inspiratie putten uit het werk van Gustav Klimt, Vincent van Gogh en andere toonaangevende kunstenaars.

Wie zegt dat kunst alleen in een museum thuishoort? ‘De grote golf van Kanagawa’ van Katsushika Hokusai en ‘De Waterlelies’ van Claude Monet blijken behoorlijk draagbaar. Dit is een ander verhaal bij de jurk geïnspireerd op het gesigneerde urinoir ‘Fountain’ van Marcel Duchamp. Maar misschien is dat het hele idee van haute couture: niet draagbaar en op zijn minst onpraktisch.