VS sturen zeshonderd extra militairen naar Irak

Ze zullen de Iraakse militairen trainen, logistieke ondersteuning bieden en helpen met het verzamelen van inlichtingen.

Amerikanen trainen Irakese soldaten.
Amerikanen trainen Irakese soldaten. Foto: Ahmad Al-Rubaye / AFP

De Verenigde Staten sturen zeshonderd extra militairen naar Irak om het Iraakse leger te helpen de stad Mosul te bevrijden van IS. President Obama heeft hier woensdag toestemming voor gegeven.

Volgens de Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter zullen de Amerikanen de Iraakse militairen trainen, logistieke ondersteuning bieden en helpen met het verzamelen van inlichtingen.

Carter zei volgens persbureau Reuters:

“We hebben altijd gezegd: als we de kans zien om deze operatie te versnellen, dan grijpen we die.”

De militairen zullen de komende weken naar Irak vertrekken. Het offensief om Mosul te bevrijden van IS zal waarschijnlijk later dit jaar plaatsvinden. Tot nu toe zaten er zo’n 4.600 Amerikaanse militairen in Irak. Het is de derde keer sinds april dat Amerika meer militairen naar het land stuurt.

Een deel van de militairen wordt gestationeerd op de luchtmachtbasis Qayara West. Vanuit deze basis helpen de Amerikanen het Iraakse leger bij de voorbereiding van het offensief tegen IS in Mosul. Vorige week werd bekend dat IS bij een raketaanval op de basis mosterdgas heeft gebruikt. Niemand raakte bij deze aanval gewond.

Nederlandse militairen

In Nederland heeft de ministerraad drie weken geleden ermee ingestemd om de militaire trainingsmissie Irak te verlengen. De Nederlandse militairen trainen ook Iraakse troepen, maar gaat zich samen met hulp van de internationale coalitie, de Iraakse strijdkrachten en de Koerdische Peshmerga-strijders richten op de herovering van Mosul.