Van Rijn mag arena weer in

De wandelgangen

Staatssecretaris Van Rijn kan zijn borst natmaken. Het pgb-debat is weer begonnen.

Het seizoen is begonnen

wandelgangen logo oor

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) valt te vergelijken met zo’n lange opblaasbare pop die knakt door de wind en weer opveert. Talloze debatten over het persoonsgebonden budget (pgb) voerde hij al, verschillende keren werd zijn politieke dood aangekondigd, maar telkens wist hij zijn positie te behouden. Vanochtend begon het eerste pgb-debat van dit politieke seizoen.

En er zijn nieuwe zorgen

De oorspronkelijke aanleiding was een bericht over gemeenten die extra voorwaarden stelden aan het pgb. Maar inmiddels zijn nieuwe zorgen toegevoegd aan het pgb-dossier: het nieuws dat de helft van de declaraties niet deugt en de vraag wanneer het systeem wordt vernieuwd. Van Rijn wil een andere uitvoerder dan de Sociale Verzekeringsbank, waar de pgb-uitbetalingen nogal eens in het honderd liepen. De voorkeur heeft nu een ‘online portaal’ waar de pgb-houder zelf verantwoordelijk is. Het Algemeen Dagblad meldde deze ochtend dat de zorgverzekeraars dit project samen met de gemeenten willen opzetten. Van Rijn liet voor de zomer weten dat de vernieuwing in 2020 kan ingaan; de belangenvereniging Per Saldo pleit voor 2018 als startmoment.

Dus ligt het mijnenveld klaar

Het debat gaat niet alleen over de mogelijke inperking van het pgb en de foutieve declaraties, maar ook over het nieuwe systeem. Verschillende Kamerleden waren vanochtend gepikeerd dat zij het nieuws over het nieuwe systeem moesten vernemen uit de krant. Zij vroegen zich af of Van Rijn nog steeds tot 2020 wil wachten met de transformatie. Renske Leijten (SP) noemde die termijn voorafgaand aan het debat „waanzinnig”. „De staatssecretaris had erg veel ambitie met bezuinigen, maar nu neemt hij ineens vijf jaar de tijd om een probleem op te lossen.”

Fleur Agema (PVV) vroeg zich af waarom Van Rijn niet naar huis werd gestuurd: „Staatssecretaris Weekers is voor minder afgetreden.” Een motie van wantrouwen bleef uit, maar gezellig werd het niet.