Vaderschapstwist albinowalvissen

Albino’s

Bij Australië zijn twee jonge zeldzame witte bultruggen gesignaleerd. Waarop de strijd is losgebarsten: wie is de vader?

Albino-bultrug
Albino-bultrug

Hoera, er zijn twee albino bultrugkalfjes bij gekomen. Ze zijn niet zielig, zoals sommige andere albino-dieren die eigenlijk wel een schutkleur of betere ogen hadden willen hebben. Nee, deze walvisjongen bij Australië maken zelfs kans op internationale sterrenstatus met optimale beveiliging. Maar, zoals dat bij sterren en hun liefdesbaby’s gaat: het vaderschap is een betwiste en veelbesproken kwestie.

Australië wil het liefst de eerder dit jaar gespotte kalfjes opeisen – de dieren zwemmen immers vooral in de eigen wateren. En met Migaloo had Australië al de eerste albino-bultrugberoemdheid. Een buitenissige verschijning, en ook een geheimzinnige: vanaf zijn jeugd af en toe – nogal in het oog springend – gezien, daarna weer schijnbaar verdwenen. Nu is hij een witte reus, en elke nieuwe verschijning is haast een Australisch feestje.

Maar opeens moest Migaloo (Aboriginal voor ‘witte gozer’) het wereldpodium delen met een andere albino-man, in 2012 verschenen bij Noorwegen en daar meestal ook verblijvend. Oók een topper. Noren zijn wat nuchterder, maar stellen wel prijs op de waarheid. En die kan zomaar zijn dat Australië mooie sier maakt met kalfjes die half-Europees zijn. Bultruggen gaan immers vér voor romantische ontmoetingen, naar uiteenlopende paarplaatsen wereldwijd.

Nu is de kwestie op te lossen met vaderschapsbepaling na biopsie – wat huidweefsel afschrapen van de rein wit rondzwemmende kalfjes en van hun haast onafzienbaar veel grotere vaderfiguren. Maar moeten we dat willen?

Een andere kwestie is er rond de gezondheidstoestand van de mannelijke albino-sterren. Die vertonen namelijk huiduitslag. Verbergen ze misschien een ernstige kwaal? Hagelwit opduikend lijken ze heel vitaal als ze zich vertonen. Maar paparazzi achterhaalden toch rare verkleuringen op hun lijf en leden, evenals kleine gezwellen en andere huidaantastingen. In Engelse tabloids viel de ziekteaanduiding ‘K’ al. Maar kenners van doorsnee-bultruggen stellen ons gerust. Het gaat om schelpdieren die zich, kleurenblind, ook op albino-walvissen vestigen. En de gelige verkleuringen? Algen. Ook normaal, maar omdat albino’s goed zijn in licht reflecteren, misschien zelfs wat meer.