Twee ziekenhuizen geraakt bij strijd om Aleppo

Het regime en Rusland voeren vaker aanvallen uit op ziekenhuizen. Er zijn er nog zes over in het belegerde Oost-Aleppo.

Omstanders nemen de schade op na de aanval op een veldhospitaal in Aleppo.
Omstanders nemen de schade op na de aanval op een veldhospitaal in Aleppo. Foto Abdalrhman Ismail / Reuters

Bij bombardementen in de nacht van dinsdag op woensdag en woensdagochtend zijn twee ziekenhuizen in het belegerde oostelijke deel van Aleppo vanuit de lucht aangevallen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van medisch personeel van de ziekenhuizen.

De ziekenhuizen, die bekend staan met de codenamen M2 en M10 om hun locatie geheim te houden, werden rond 04.00 uur ‘s nachts voor het eerst getroffen. Radioloog Mohammad Abu Rajab van ziekenhuis M10 zegt tegen persbureau Reuters over de aanval: “Het puin kwam neer op patiënten op de intensive care.”

Een andere medicus sprak volgens The Guardian over “een catastrofale aanval” zonder precedent. De zuurstoftanks en elektriciteitsgenerators van M10 zijn door de bombardementen ook beschadigd. Patiënten zijn naar een andere ziekenhuis overgebracht. Er zijn nu nog slechts zes ziekenhuizen over in Oost-Aleppo, waarvan er drie patiënten in grote nood kunnen behandelen. In totaal zijn er nog zo’n 35 artsen over, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

‘Legitiem doelwit’

De bombardementen zijn de laatste een serie van aanvallen die steeds in heftigheid toenemen, sinds vorige week een einde kwam aan een staakt-het-vuren van een week. Er zijn al honderden burgers omgekomen. Zo’n 250.000 mensen zitten vast in het Oost-Aleppo, dat belegerd wordt.

Dat ziekenhuizen worden aangevallen is niet nieuw. Er zijn al 382 aanvallen op ziekenhuizen aangevoerd vanaf het begin van de Syrische burgeroorlog. De VN-commissie die de Syriëcrisis onderzoekt, zegt dat medische faciliteiten systematisch worden aangevallen door troepen van het regime-Assad. Ziekenhuizen in door rebellen gecontroleerd gebied, zoals Oost-Aleppo, worden als legitiem doel beschouwd.

Lees ook: Taboe is weg: in oorlog zijn nu ook ziekenhuizen doelwit

Naast de ziekenhuizen werden ook wachtenden in de rij bij een bakker in Oost-Aleppo getroffen door artillerievuur. Daarbij kwamen zes mensen om het leven volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Een van de ziekenhuizen ligt in de buurt bij de bakkerij.

Grondoffensief

Het Syrische regime voert ook zijn aanvallen over de grond op, zo berichten rebellen vanuit Aleppo. In Handarat, een voormalig Palestijns vluchtelingenkamp ten noorden van Aleppo, werd opnieuw gevochten. Afgelopen week is de controle over het gebied al meerdere keren van partij verwisseld.

Over het grondoffensief in Aleppo schrijft onze redacteur Toon Beemsterboer woensdag in NRC:

“Aleppo, voor de oorlog de grootste stad van Syrië, is een belangrijke prijs. Het is de laatste stad in het westen van Syrië die nog (deels) in handen is van de oppositie. Als Aleppo volledig in handen valt van het regime, dan behaalt president Assad misschien wel zijn grootste zege van de oorlog.”