Wells Fargo-bazen zien af van tientallen miljoenen na fraude

De twee doen afstand van samen ruim 60 miljoen aan vergoedingen voor hun rol bij het neprekeningenschandaal.

Een filiaal van de bank in Charlotte, North Carolina. Foto Mike Blake / Reuters

Bestuursvoorzitter John Strumpf en topvrouw Carrie Tolstedt doen afstand van vergoedingen ter waarde van tientallen miljoenen euro’s voor hun rol in het neprekeningschandaal bij de Amerikaanse bank Wells Fargo. Dat heeft het bedrijf woensdag aangekondigd. Bij de bank werd op grote schaal fraude gepleegd. Dat kwam Wells Fargo op een recordboete van 185 miljoen dollar (165 miljoen euro) en 5.300 werknemers op ontslag te staan.

Strumpf ziet af van een aandelenpakket van 41 miljoen dollar (omgerekend ruim 36 miljoen euro). Tolstedt, voormalig hoofd van de afdeling particulieren, doet afstand van een pakket van 19 miljoen dollar (bijna 17 miljoen euro). Verder krijgt Strumpf lopende het onderzoek geen salaris, en Tolstedt geen vergoeding voor haar vertrek bij de bank. Beiden ontvangen ze over 2016 geen bonussen.

Lees ook: Fraudecultuur door perverse prikkels

Neprekeningen

Medewerkers van Wells Fargo openden twee miljoen rekeningen op naam van klanten, zonder dat zij daar zelf weet van hadden. Ook werd geld overgemaakt, waardoor de klanten opdraaiden voor de kosten van die rekeningen. Volgens de Consumer Financial Protection Bureau, de autoriteit die de boete van 185 miljoen oplegde, werd de fraude ingegeven door “verkoopdoelstellingen en beloningsprikkels”. Werknemers van Wells Fargo kregen een bonus als bestaande klanten meer rekeningen openden.

Wells Fargo moet niet alleen hoge boetes betalen, maar moet ook zijn klanten terugbetalen. Daarvoor werd eerder vijf miljoen dollar opzijgezet. Begin deze maand was ongeveer de helft van dat bedrag uitgekeerd.

De aankondiging van Wells Fargo komt daags voordat Strumpf moet verschijnen voor de commissie Financiële Diensten van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. De fraude wordt sinds 2011 onderzocht.

    • Bastiaan Nagtegaal