Top Wells Fargo moet bonus teruggeven na megafraude

Bankschandaal

De topman van de Amerikaanse bank en een al ontslagen bestuurder moeten hun bonussen van tientallen miljoenen inleveren.

Foto Patrick Sison / AP

De topman van Wells Fargo, John Stumpf, moet een pakket aandelen ter waarde van ruim 40 miljoen dollar dat hij als extraatje had gekregen, teruggeven aan de bank. Dit vanwege de enorme fraude die onlangs aan het licht is gekomen. Ook krijgt hij geen salaris meer zolang het onderzoek naar de zaak nog loopt.

Dat heeft de bank dinsdagavond na een ingelaste bestuursvergadering aangekondigd. Een andere topbestuurder, Carrie Tolstedt, moet ruim 19 miljoen dollar aan ontvangen aandelen teruggeven. Zij leidde de afdeling waar de fraude werd gepleegd. Ze is ontslagen.

Het besluit lijkt een reactie op de groeiende druk van boze politici, aandeelhouders en burgers om eindverantwoordelijken voor de affaire te straffen. Stumpf moet donderdag verschijnen voor een speciale commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. De voorzitter van die commissie heeft gezegd dat hij „woest” wordt als er geen sancties voor de top volgen. Grote beleggers hebben de bank ook onder druk gezet om maatregelen te treffen.

Opmerkelijk was dat de aankondiging werd gedaan door twee niet-leidinggevende functionarissen van de bank. Dat wekt de indruk dat Wells Fargo de regie over de zaak kwijt is. Dit soort mededelingen wordt doorgaans de top zelf gedaan.

Vraag is of de ‘geste’ zal werken. De bonus die Tolstedt moet inleveren is een fractie van de totale bonussen in aandelen(opties) die zij de afgelopen jaren heeft ontvangen. Ze bezit verder nog een pakket ter waarde van 77 miljoen dollar, berekende nieuwszender CNN dinsdag. Dat bericht heeft op sociale media tot nieuwe ophef geleid.

De fraude draait om het creëren van nepbankrekeningen voor ruim twee miljoen klanten van Wells Fargo, die daar niets van wisten. Werknemers van de bank openden de rekeningen om interne verkoopdoelstellingen te halen. Velen van hen stellen dat de bank hen onder druk heeft gezet om mee te doen aan de fraude. De fraude leidde enkele weken geleden tot een recordboete van de Amerikaanse toezichthouder van 185 miljoen dollar.

De top van Wells Fargo gaf aanvankelijk voornamelijk werknemers de schuld; 5.300 van hen werden wegens het schandaal ontslagen.