Timmermans stelt verplichting lobbyregister EU voor

Iedereen die een afspraak wil met een Europarlementariër of een hoge ambtenaar zou zich moeten registeren in het lobbyregister.

Foto: ANP / Jerry Lampen

EU-commissaris Frans Timmermans heeft woensdag voorgesteld registratie in het lobbyregister voor alle Europese instellingen te verplichten. De verplichting zou gelden voor alle bedrijven, burgers en belangenorganisaties die een afspraak willen met een Europarlementariër of een hoge ambtenaar van de Europese Raad. Deze registratie is nu nog vrijwillig.

Voor een bezoek aan de Europese Commissie bestaat de verplichte registratie al sinds november 2014. Met het voorstel wil de Commissie deze verplichting uitbreiden naar het Europees Parlement en de Europese Raad om de transparantie rond de Brusselse lobbypraktijken te vergroten.

Lees ook: ‘Wie niet lobbyt verliest hier

Transparantie

Timmermans wil met het aanscherpen van de lobbyregels het makkelijker maken om inzicht te krijgen in het lobbyproces. In het persbericht zegt hij:

“We moeten transparanter zijn in alles wat we doen. Burgers hebben het recht om te weten wie de politieke besluitvorming probeert te beïnvloeden. Wij presenteren een simpele regel: geen afspraken met besluitvormers zonder registratie.”

Vertrouwen wankelt

Het voorstel van de Commissie komt op een moment dat het vertrouwen van burgers in de Europese Unie, met de vluchtelingencrisis en het Brexit-referendum, wankelt. Timmermans zei hierover:

“Alle EU-instellingen moeten samenwerken om het vertrouwen van de burgers terug te winnen”.