De Thuiskok: Amerikaanse hot sauce

©

Amerikanen zweren bij hun hot sauce. Ik heb in een grilled chicken-restaurant in de staat Ohio wel eens de keuze uit meer dan vijftig soort sauces voor bij mijn drumsticks gehad, variërend in hitte, sterkte en smaak. Elke regio heeft zijn eigen favoriet. Het fijne van de saus zelf maken is dat je hem helemaal naar eigen smaak kan aanpassen. Hoe scherp of pittig het wordt kun je makkelijk veranderen door een (minder) pittige peper te kiezen. Voor deze saus heeft u wel even geduld nodig, want pas na zeven of acht weken is hij echt klaar. Voordeel is dan wel weer dat je hem een jaar kunt bewaren. Voor de bird’s eye-chilipeper kunt u het beste even kijken bij een Aziatische supermarkt of toko.

Mix de pepers en de azijn tot een grove massa. Schep die in een grondig schoongemaakte pot en dek af met een stuk neteldoek of uitgekookte keukenhanddoek. Laat de pot 6 weken staan op kamertemperatuur, maar niet in direct zonlicht. Haal eventuele schimmelgroei steeds weg. Voeg na 6 weken het zout toe en breng aan de kook. Laat 3 tot 4 minuten koken. Maal deze hot sauce-basis met de mixer zo glad mogelijk, zeef de saus dan door een neteldoek of fijne zeef. Schenk in een grondig schoongemaakte fles. Laat voor het serveren nog 1 tot 2 weken staan. De hot sauce is zeker 1 jaar houdbaar, bij voorkeur gekoeld bewaard.