Terugkijken: Belgische Paralympiër vertelt over lijden en euthanasie

Marieke Vervoort is klaar met sport, maar nog niet met het leven. Toch heeft ze haar euthanasiepapieren al ondertekend, zei ze bij DWDD.

Marieke Vervoort viert een bronze medaille in Rio.
Marieke Vervoort viert een bronze medaille in Rio. Foto Jason Cairnduff / reyters

De Paralympische Spelen in Rio zouden haar laatste optreden worden. Niet alleen als sportster, ze zou daarna haar leven beëindigen. Zo gingen tenminste de geruchten over de Belgische atlete Marieke Vervoort (37). Zelf weersprak ze dat. Blij met de geruchten was Vervoort niet, maar ze kon voor het oog van de internationale media wel haar woordje doen over het recht op euthanasie.

Vervoort heeft een progressieve spierziekte en zit in een rolstoel. Soms slaapt ze door de onvoorstelbare pijn maar tien minuten per nacht en ze wordt geplaagd door mysterieuze epileptische aanvallen. Toch was ze ook topsportster en niet onverdienstelijk. In Londen in 2012 won ze goud en zilver op de atletiekbaan tijdens de Olympische Spelen, in Rio kwamen daar zilver en brons bij. Maar haar lichaam sputtert steeds meer tegen, vertelde ze dinsdag in een interview bij De Wereld Draait Door.

Tijdens het interview wordt ook een fragment getoond uit het Vlaamse programma Het Huis, de tegenhanger van het Nederlandse 24 uur met…. Vervoort schreeuwt het daarin ‘s nachts uit van de pijn. De pijn die ze moet lijden voor haar sport valt in het niet bij die van het dagelijks leven, zo blijkt.

Vervoort is klaar met sport, maar ondanks alles nog niet met het leven, zegt ze tegen presentator Matthijs van Nieuwkerk. Ja, ze heeft in 2008 euthanasiepapieren ondertekend. Voor als het echt niet meer gaat. Nu kan ze nog genieten van kleine momenten in het leven. En ze heeft nog een hele bucketlist: “Ik heb vorig jaar al met mijn rolstoel een bungeejump gemaakt. Ik wil ook nog in een F16 vliegen. Maar daar moet je gezondheid goed genoeg voor zijn.”

Kijk hieronder het hele interview met Vervoort terug