Recensie

Recensie

Studentenwerk met overtuiging gespeeld

Doodmoe werd Galina Oestvolskaja van het eeuwige predikaat ‘leerlinge van Sjostakovitsj’. „Ik voelde me nooit nauw betrokken bij zijn muziek, en ook niet bij zijn persoonlijkheid”, verklaarde ze in 1994. Toch vertoont haar wat vormeloze Concert voor piano, strijkers en pauken, een studentenwerk uit 1946, veel trekjes van de meester. Vooral het hardnekkig hamerende slot is een voorbode van de meer radicale muziek die de Russin tot een cultfiguur van de twintigste eeuw zou maken. Pianiste Elisaveta Blumina, dirigent Thomas Sanderling en het Stuttgart Kammerorchester spelen het werk met grote overtuiging, en brengen ook Four Postludes van Silvestrov en het door Georgische volksmuziek geïnspireerde Sio van Kancheli, dat de grenzen van het onhoorbare aftast.