Coutinho: aanpak bestrijding infectieziekten niet waterdicht

Na de Q-koortsepidemie heeft de overheid de infectiebestrijding in 2011 aangepast. Maar die biedt nog altijd geen garantie tegen een nieuwe uitbraak.

Foto ANP / Lex van Lieshout

De manier waarop infectieziekten in de veehouderij worden bestreden, in 2011 aangepast na de Q-koortsepidemie, biedt geen garantie tegen uitbraak van infectieziekten. Dat zegt microbioloog Roel Coutinho vanavond in tv-programma Zembla.

Volgens hem is er nog steeds te veel spanning tussen volksgezondheid en economische belangen van de veehouderij. De Q-koortsepidemie (2007-2011) maakte zeker 4.000 mensen ziek, 74 van hen overleden. Pieter van Vollenhoven, voorzitter van het Fonds Slachtofferhulp, bepleit compensatie voor de slachtoffers. Boeren kregen wel compensatie.

Q-koorts was een infectieziekte die van geiten op mensen wordt overgedragen. Van Vollenhoven noemt het „een beetje merkwaardig” dat mensen die ziek werden niet schadeloos zijn gesteld. In totaal raakten destijds tussen de 50.000 en 100.000 mensen in Nederland besmet met Q-koorts. Ruim 2.000 mensen lijden nog dagelijks aan de gevolgen, omdat ze er chronische vermoeidheid, een hartklepontsteking of ernstige vaatafwijkingen aan hebben overgehouden.

Om alsnog een schadevergoeding af te dwingen, hebben driehonderd Q-koortspatiënten een rechtszaak aangespannen tegen de staat. Op 17 oktober is de eerste zitting.

’100 procent kans op nieuwe uitbraak’

Nederland telt 17 miljoen mensen en 125 miljoen dieren. Volgens Volker Hackert, arts bij GGD Zuid Limburg, is er 100 procent kans op een nieuwe zoönose (infectie van dieren op mensen)

„Wanneer, hoe en wat dat weten we niet. Maar het zal ongetwijfeld gebeuren.”

Hackert deed onderzoek naar de verspreiding van Q-koorts rondom een besmet melkgeitenbedrijf in het Limburgse Voerendaal.