Politiek boos over stijging zorgkosten

In de Tweede Kamer is ontstemd gereageerd op de forse premiestijging die zorgverzekeraar DSW dinsdag aankondigde. De premie stijgt met 9,25 euro. Dat is een verhoging van ruim 9 procent, waardoor DSW-verzekerden straks verplicht 108 euro per maand kwijt zijn aan hun zorgpolis. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) had tijdens Prinsjesdag juist bekendgemaakt dat de maandelijkse premie voor de ziektekostenpolis vermoedelijk met slechts 3,50 euro zou stijgen. Dat ging om een schatting: de echte premie wordt bepaald door de zorgverzekeraars. Die blijkt nu veel hoger dan de schatting van Schippers.

Oppositiepartijen D66, SP, ChristenUnie, CDA en PVV maken zich zorgen over de forse verhoging en willen uitleg van het kabinet. SP-leider Emile Roemer: „De koopkrachtplaatjes kunnen nu de prullenbak in.” PVV-leider Geert Wilders: „Hoe kan dit nou. De verzekeraars kunnen miljarden euro’s met elkaar inzetten om de premie minder te verhogen en misschien zelfs te verlagen.”

PvdA-leider Diederik Samsom stelt dat „gelukkig” de zorgtoeslag meestijgt met de premie, zodat mensen met lagere inkomens minder hard getroffen worden. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra wil de premies van de andere zorgverzekeraars afwachten: ,,Als we met zijn allen meer zorg mogen afnemen, kost dat ook meer geld. Gratis zorg bestaat niet.”

DSW, een relatief kleine zorgverzekeraar, maakt jaarlijks als eerste de nieuwe premie bekend. Dit bedrag bepalen alle zorgverzekeraars zelfstandig, maar de premie van DSW wordt gezien als indicatie voor de stijging of daling van alle polissen. Dit jaar zeker, omdat ontwikkelingen in de zorgsector hebben geleid tot de hogere premie.