Opvolging Ban Ki-moon

Bulgarije draagt Europees commissaris Georgieva voor

Bulgarije heeft Europees commissaris Kristalina Georgieva voorgedragen als kandidaat voor de post van secretaris-generaal van de Verenigde Naties. De al maanden durende diplomatieke strijd zou zich nu kunnen toespitsen tot een tweegevecht tussen Georgieva en de Portugese oud-premier Antonio Guterres.

Georgieva heeft achter de schermen maandenlang geprobeerd haar regering ervan te overtuigen dat zij in de race om de opvolging van Ban Ki-moon hoge ogen zou gooien. De Bulgaarse premier Boyko Borisov stuurde echter Irina Bokova, de baas van Unesco in de wedstrijd.

Bij een aantal teststemmingen in de Veiligheidsraad kwam Bokova niet verder dan halverwege de ranglijst van twaalf genomineerde kandidaten. Sinds de vijfde teststemming, maandagavond, gaat de Portugese kandidaat Guterres met stip aan de leiding. Hij heeft echter twee handicaps. Toen de race om de opvolging begon, werd snel duidelijk dat de VN het liefst een vrouwelijke kandidaat uit Oost-Europa zouden zien.

De strijd om de belangrijke post is ondoorzichtig en in hoge mate politiek. Georgieva zou de steun hebben van Duitsland, Guterres zou kunnen rekenen op de stem van vetomacht Frankrijk.

Bij de eerste stemrondes mogen de vijf permanente leden van de V-raad hun veto niet gebruiken. Volgende week moeten de vijf kleur bekennen. Dan wordt duidelijk of Georgieva haar belofte kan waarmaken.

Georgieva denkt dat ze beter is dan Guterres omdat ze doortastender zal kunnen optreden als baas van de 48.000 personeelsleden van de VN. Haar belangrijkste thema, zei ze tegen website Politico, is strijd tegen „angst voor de toekomst”.