‘OPEC akkoord over beperking olieproductie’

OPEC-leden zouden de olieproductie tot 32,5 miljoen vaten per dag willen terugbrengen.

Deelnemers verzamelen zich voor de informele OPEC-vergadering in de Algerijnse hoofdstad Algiers.
Deelnemers verzamelen zich voor de informele OPEC-vergadering in de Algerijnse hoofdstad Algiers. Foto Ryad Kramdi/AFP

De olieprijzen zaten woensdag in de lift na geruchten over een ophanden zijnde oliedeal. Elf olieproducerende landen verenigd in OPEC zijn in Algerije op informele basis bijeen om te praten over de oliemarkt en zouden een akkoord gaan sluiten om de olieproductie te beperken, zo meldden verschillende bronnen tegen persbureau Reuters.

De OPEC-leden zouden de olieproductie met 32,5 miljoen vaten per dag willen terugbrengen en ook steun willen zoeken bij olieproducerende landen die geen OPEC-lid zijn.

De olieprijzen staan al lange tijd laag en vrijwel alle olieproducerende landen hebben daardoor een gebrek aan inkomsten. Halverwege 2014 kostte een vat olie nog zo’n 120 dollar, maar sindsdien zijn de prijzen ingestort. Begin dit jaar kostte een vat olie zo’n 30 dollar. De olieprijs is inmiddels gestegen naar 48 dollar.

Minder inkomsten

Door samen te spannen binnen de OPEC zouden olieproducerende landen de olieprijs weer kunnen stutten, maar dat betekent dat ze - door het oppompen van olie te beperken - op korte termijn genoegen moeten nemen met minder inkomsten. Binnen de OPEC weigerde met name Saoedi-Arabië zulke productiebeperkingen. Dat Saoedi-Arabië en Iran elkaar naar het leven staan, hielp niet bij het coördineren van OPEC-beleid.

Tekst loopt door onder grafiek:

Veel wijst er nu op dat de OPEC-landen het toch eens zijn geworden om de olieproductie te beperken. Na de geruchten daarover steeg de prijs van een vat Brent-olie woensdag met ruim 3 procent.