Nederlandse windmolens produceren 30 procent meer stroom

Vorig jaar was ongeveer zes procent van de Nederlandse stroom opgewekt uit windenergie.

Archiefbeeld van Windpark Westermeerwind.
Archiefbeeld van Windpark Westermeerwind. Foto Remko de Waal / ANP

Nederlandse windmolens hebben in 2015 ruim 30 procent meer stroom opgewekt dan een jaar eerder. Dat meldt het CBS woensdag. Vorig jaar was 6 procent van de in Nederland gebruikte energie opgewekt met windkracht, mede dankzij het groeiende aandeel van turbines op zee.

Lees ook: Studie: sluiten van nieuwe kolencentrale nodig voor klimaatdoel

De overheid hoopt dat over vier jaar, in 2020, 14 procent van de in Nederland gebruikte energie duurzaam wordt opgewekt. Vorig jaar was volgens het CBS driekwart van de stroom afkomstig van aardgas en kolen. Met de elektriciteit die windmolens opwekten, kunnen zo’n 2,5 miljoen huishoudens worden voorzien.

Uit de CBS-cijfers blijkt dat windmolens de laatste jaren steeds hoger worden. Die turbines zijn aanzienlijk productiever. Windmolens met een ashoogte van 71 meter of meer voorzien op land in ruim zestig procent van het vermogen dat uit wind opgewekt kan worden. Dat terwijl ze maar een derde van het totale aantal turbines vertegenwoordigen.