‘Nederland is EU-land met beste concurrentiepositie’

World Economic Forum

Nederland heeft de hoge klassering te danken aan onder meer de kwaliteit van de infrastructuur en de gezondheidszorg.

Foto Jerry Lampen / ANP

Nederland is volgens het World Economic Forum het meest concurrerende land van de Europese Unie. Op de Global Competitiveness Index 2016/2017 stijgt Nederland wereldwijd naar plek vier. Alleen Zwitserland (1), de Verenigde Staten (2) en Singapore (3) scoren hoger.

De vierde plek is voor Nederland de hoogste ooit, vorig jaar eindigde het nog als vijfde. De index, die dinsdag werd gepubliceerd, meet het „internationaal concurrentievermogen” van landen en kijkt daarvoor naar de kwaliteit van infrastructuur, arbeidsmarkt, onderwijs, gezondheidszorg, financiële instellingen en innovatie.

Nederland is zo hoog geëindigd door de goede scores op onder meer infrastructuur, gezondheidszorg en onderwijs. Hoogleraar Henk Volberda van de Erasmus Universiteit in Rotterdam verzamelde de gegevens voor Nederland. Deze universiteit is partnerinstituut van het World Economic Forum.

De hoge score van Nederland is volgens het rapport mede te danken aan het „gevoerde macro-economische beleid van dit kabinet” en de „hervormingen op de arbeidsmarkt”. De kosten voor het aannemen en ontslaan van personeel zijn omlaag gegaan en ook is de verhouding tussen de hoogte van het loon en de arbeidsproductiviteit beter in balans, aldus het rapport. Daarmee is de arbeidsmarkt „steeds minder de achillespees van het Nederlandse concurrentievermogen”, meent Volberda.

De kwaliteit van de financiële dienstverlening in Nederland is echter wel verslechterd afgelopen jaar. Op dit punt daalde Nederland in de lijst van plek 6 tot plek 37. Dat komt onder meer doordat het voor ondernemers moeilijker is geworden om een lening te krijgen. Daar hebben ondernemers in het midden- en kleinbedrijf en start-ups last van.

Vorig jaar stond Duitsland nog op de vierde plek in de lijst, dit jaar op nummer vijf. Het World Economic Forum voorziet voor Duitsland „uitdagingen in de integratie van het grote aantal vluchtelingen”. Wel blijft Duitsland goed scoren op het gebied van innovatie.

Andere EU-landen die hoog scoren zijn Zweden (6e) en het Verenigd Koninkrijk (7e). De data zijn verzameld voor het referendum over Brexit. De verwachting is dat het land na uittreding uit de Europese Unie zal dalen in de lijst.

Op nummer acht en negen staan Japan en Hong Kong, die twee plaatsen zijn gedaald. Finland, voorheen „innovatie-powerhouse”, zakte van de achtste naar de tiende plek.