‘Miss Piggy’ is een wapen voor Hillary

Alicia Machado De Venezolaanse ex-Miss Universe voert campagne voor Hillary Clinton. Want Trump noemde haar vernederend miss Piggy.

De kroning van Alicia Machado tot miss Universe in mei 1996.
De kroning van Alicia Machado tot miss Universe in mei 1996. Foto Eric Draper/AP

Twintig jaar nadat ze gekroond werd tot Miss Universe, staat de Venezolaanse Alicia Machado weer volop in de schijnwerpers – dit keer wordt ze door Hillary Clinton als politiek wapen ingezet bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In het eerste debat tussen Clinton en Donald Trump, afgelopen maandag, werd het relaas van Machado opgevoerd. De inmiddels 39-jarige Venezolaanse die nu in Los Angeles woont, is destijds, als 19-jarige meisje, door hem vernederd. Het is het nieuwste relletje in de strijd om het Witte Huis.

De organisatie achter de Miss-verkiezing waar Machado in 1996 aan meedeed, was toen net in handen gekomen van Trump. Clinton zei in het debat over Trump:

„Hij noemde deze vrouw Miss Piggy. Ook noemde hij haar Miss Housekeeping, omdat ze een latina is.”

Maandag twitterde Clinton een campagnefilmpje rond waarin Machado haar verhaal doet, in het Spaans.

Trump ‘schreeuwde naar me’

„Ik was bang voor hem. Hij schreeuwde vaak naar me”, vertelt ze. Hij zei dat ze er lelijk en dik uitzag. Toen ze na haar schoonheidswedstrijd een paar kilo aankwam, zei Trump dat ze moest afvallen, anders zou ze haar kroon moeten inleveren. Trump nodigde een groepje journalisten uit, en voor de draaiende camera’s moest Machado een fitnesssessie voltooien. Trump staat daarbij naast haar, in pak, zij in sportkleding, en zegt:

„Dit is iemand die van eten houdt.”

Voortaan stond ze bekend als: ‘The Fat Miss Universe.’ Machado zegt dat ze een eetstoornis en psychologisch trauma heeft overgehouden aan haar tijd met Trump.

Tekst gaat verder na de video:

Dit nieuws werd eind jaren negentig internationaal opgepikt. En niet alleen in Latijns-Amerikaanse kranten – onder koppen als ‘De beauty die als beest wordt behandeld’. Ook NRC schreef in augustus 1996: „Venezuela is in rep en roer omdat ze haar kroon zou dreigen te verliezen wegens een gewichtstoename van 12 kilo sinds haar verkiezing in mei.”

In het filmpje dat nu viral gaat, vertelt Machado ook dat ze als Miss Universe in veel reclames optrad. „Dat leverde het bedrijf veel geld op.” Volgens het contract zou ze 10 procent van de opbrengsten moeten krijgen. „Ik ben nooit betaald.”

Machado, die is genaturaliseerd tot Amerikaans staatsburger, zal daarom in november op Hillary Clinton stemmen. Want, luidt haar conclusie: Trump is een racist, en mist de ervaring en menselijke kwaliteiten om president van de VS te worden.

Trump: ‘Ze was de allerergste’

Ook Spaanstalige media in de VS berichten volop over Machado’s coming out. Goed voor Clinton die zo kiezers kan winnen in de latino-gemeenschap. De Clinton-campagne toont zich dan ook verheugd met de impact van het campagnestuntje.

Trump reageerde daags na het debat fel op deze door Clinton opgerakelde episode uit zijn verleden. Hij zegt dat Machado de ergste kandidaat is die ze hebben gehad in de Miss-verkiezingen. „De ergste. De allerergste. Ze was onmogelijk.”

Lees alles over de Amerikaanse verkiezingen op ons Verkiezingsblog

Hij dreigt nu tijdens het volgende debat, op 9 oktober, het overspelige gedrag van Bill Clinton als politiek wapen in te zetten. In het eerste debat deed hij dat toch niet, omdat hij Chelsea, de dochter van Hillary en Bill Clinton, dit wilde besparen, zegt hij. Hij zou haar niet hebben willen kwetsen.