Minister wil fellere reactie RUG op incidenten Vindicat

Bussemaker noemt de reactie van de universiteit op de studentenvereniging “volstrekt onvoldoende”.

Archieffoto van minister Bussemaker
Archieffoto van minister Bussemaker Foto Koen van Weel / ANP

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, PvdA) is niet blij met de reactie van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) op incidenten bij studentenvereniging Vindicat. Dat meldt persbureau ANP. Woensdag bleek een aspirant-lid van de vereniging zo hard te zijn aangepakt bij zijn ontgroening, dat hij met hoofdletsel werd opgenomen in het ziekenhuis. Vorige week kwam de vereniging ook al in opspraak toen een zogenoemde ‘bangalijst’ op internet opdook met foto’s, adressen en telefoonnummers van eerstejaars studentes, die ‘hete hertjes’ worden genoemd.

Eerder op woensdag zei een woordvoerder van de RUG tegenover NRC dat het geweldincident bij de ontgroening een interne kwestie is voor de vereniging. “Ze moeten het zelf afhandelen en oplossen”.

Lees ook: De corpsbal die op ‘hete hertjes’ jaagt is straks je baas

Stappen

Bussemaker noemt die reactie nu tegenover ANP “volstrekt onvoldoende”. Ze vraagt om opheldering van de universiteit. Ook wil de minister dat de RUG zich beraadt op stappen tegen Vindicat, voor zowel de gewelddadig verlopen ontgroening als de uitgelekte lijst. Bussemaker:

“Een universiteit kan zowel dit verwerpelijke gedrag tegenover vrouwen als welke vorm van geweld dan ook niet accepteren.”

De voorzitter van de Groningse Hanzehogeschool heeft zich in tegenstelling tot de universiteit wél uitgesproken tegen Vindicat. Hij roept zelf op tot aangiftes.

Twitter avatar henkpijlman Henk Pijlman Wat een bende bij @GSCVindicat . Eerst de Bangalijst nu een student zo in elkaar geslagen dat hersenletsel is ontstaan. Tijd voor aangiftes

Dranksponsor

Ook jeneverfabrikant Hooghoudt, een belangrijke sponsor van Vindicat, heeft gereageerd op de incidenten. Het bedrijf kreeg veel vragen op Twitter over zijn steun aan de vereniging, waarop Hooghoudt zei in gesprek te gaan met het bestuur. Het logo van Hooghoudt staat op het dak van het gebouw van Vindicat.

Twitter avatar hooghoudt Hooghoudt @NeilMachia We hebben al jaren een prettige samenwerking, maar dit is niet in lijn met onze waarden en normen. We gaan met ze in gesprek.

Ook de burgemeester van Groningen, Peter den Oudsten, sprak zich woensdag uit. Hij dringt er bij het bestuur van Vindicat op aan dat de vereniging aangifte doet, schrijft Dagblad van het Noorden. Den Oudsten:

“Aangifte ligt in een gesloten gemeenschap, zoals Vindicat, niet voor de hand. Maar het kan niet zo zijn dat hun eigen rechtspraak de regels van de Nederlandse rechtsstaat vervangt.”