Militairen in België beveiligd na oproep IS-strijder

“Een opdracht voor mijn broeders in België”, schreef de prominente IS-strijder. Het leger en de rechters nemen de oproep “zeer serieus”.

Jihadist Rachid Kassim. Hij stuurde de berichten en foto's via een kanaal op chatapp Telegram, waarop 200 tot 300 mensen geabonneerd zijn.
Jihadist Rachid Kassim. Hij stuurde de berichten en foto's via een kanaal op chatapp Telegram, waarop 200 tot 300 mensen geabonneerd zijn. Foto Welayat Nineveh / AFP

Een aantal militairen in België heeft persoonlijke beveiliging gekregen omdat ze bedreigd worden door Islamitische Staat (IS). Rachid Kassim, een prominent lid van de terreurgroep, verspreidde maandag namen, foto’s en adresgegevens van zes Belgische militairen. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Het leger en de aanklagers nemen de oproep “zeer serieus”.

“Een opdracht voor mijn broeders in België”, schreef Kassim erbij, die zelf in Irak verblijft. De berichten en foto’s werden verstuurd via een kanaal op chatapp Telegram, waarop 200 tot 300 mensen geabonneerd zijn. Via deze berichtendienst probeert de jihadist sympathisanten in Europa aan te zetten tot terreur. Het nieuws komt nu pas naar buiten omdat de autoriteiten in België eerst de veiligheid van de militairen wilden garanderen.

Kassim speelt sleutelrol

De door de jihadist verstuurde foto’s zijn door de militairen zelf op Facebook gezet. Hierop zijn de mannen door de top van het Belgische leger toegesproken. Legerchef Marc Compernol roept zijn personeel op voorzichtig te zijn met uitingen op sociale media.

Rachid Kassim, de meest invloedrijke Franse jihadist, de inspirator. Wie is hij? Hij is de spil bij tal van aanslagen in Frankrijk

De naam van Kassim dook eerder op in het onderzoek naar de moord op twee politieagenten in juni in het Franse Magnanville. Na de aanslag met een vrachtwagen op 14 juli in Nice verscheen Kassim in een IS-filmpje waarin hij de dader feliciteerde met zijn actie. Ook zou Kassim contact gehad hebben met de twee mannen die in een kerk in Normandië een priester doodden.

In België en Frankrijk zouden de afgelopen weken vijftien mensen zijn opgepakt omdat ze banden hebben met Kassim.