Lufthansa Group neemt Brussels Airlines volledig over

Met de overname zou zo’n 2,6 miljoen euro gemoeid zijn. Brussels Airlines is de laatste nationale luchtvaartmaatschappij van België.

Foto Eric Lalmand / AFP / Belga

Lufthansa Group, moederbedrijf van de gelijknamige luchtvaartmaatschappij, neemt Brussels Airlines volledig over. Het Duitse bedrijf bezat sinds 2008 al 45 procent van de aandelen en koopt begin volgend jaar de resterende aandelen op. Dat meldt Lufthansa in een persbericht.

De raad van toezicht van Lufthansa is woensdag akkoord gegaan om Brussels Airlines in z´n volledigheid over te nemen. De Belgische aandeelhouders gaan binnenkort ook in gesprek over onder meer het behoud van de merknaam en het netwerk.

Volgens de VRT is met de overname 2,6 miljoen euro gemoeid. Het lage bedrag is het gevolg van de noodlening van 100 miljoen euro die Brussels Airlines in 2012 kreeg van Lufthansa. Destijds spraken beide partijen af dat Lufthansa een flinke korting zou krijgen als het de optie op de rest van de aandelen zou willen. Normaal gesproken zou de overnameprijs 150 miljoen euro bedragen, meldt De Tijd.

Concurreren met easyJet en Ryanair

Naar alle waarschijnlijkheid wil Lufthansa Brussels Airlines integreren in Eurowings, de budgetvliegmaatschappij. Zo zou deze weer kunnen concurreren met easyJet en Ryanair. EasyJet en Ryanair hebben op de Europese markt inmiddels 45 procent in handen.

De topman van Ryanair, Michael O’Leary, reageerde dinsdag alvast fel op de overname:

“Als Lufthansa straks Brussels Airlines opslokt is dat een drama. Lufthansa vouwt dan Brussel Airlines in hun lowcostmerk GermanWings of EuroWings of hoe ze dat ding volgende week ook gaan noemen. Gaan ze op dat moment nog toegewijd zijn aan Brussel? Zijn ze toegewijd aan Zwitserland of Oostenrijk? They don’t give a shite.”

Lufthansa Group bezit naast budgetdochters Eurowings en Germanwings ook Austrian Airlines en Swiss. Lufthansa Group is de dominante partij in drie Europese landen buiten Duitsland: Oostenrijk, Zwitserland en België. Brussels Airlines bezit 49 vliegtuigen, telt 3.500 werknemers en vliegt op meer dan 90 Europese en Afrikaanse bestemmingen. Ook heeft het bedrijf een dagelijkse verbinding met New York JFK en gaan vijf vluchten per week naar Washington D.C.