Leeftijdsgrens voor ivf met donoreicel hoger

De leeftijdsgrens wordt verruimd naar vijftig jaar.

Ingevroren eicellen bij Medisch Centrum Kinderwens.
Ingevroren eicellen bij Medisch Centrum Kinderwens. Koen van Weel / ANP

Vrouwen tot vijftig jaar kunnen in aanmerking komen voor een ivf-behandeling met een donoreicel, of een eicel die voor hun 43e is geoogst. Dat heeft minister Edith Schippers woensdag in een brief laten weten aan de Tweede Kamer. Ze neemt het standpunt over van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).

De leeftijdsgrens voor donoreicellen ligt nu op 45 jaar. Volgens de minister vergroot de verruiming van de leeftijdsgrens “de keuzemogelijkheden voor vrouwen en stellen om hun kinderwens toch in vervulling te zien gaan”.

Ook zal dit volgens de minister de noodzaak verkleinen om voor een behandeling naar het buitenland te gaan. Internationaal verschilt deze leeftijdsgrens.

Gezondheidsrisico’s

Volgens de NVOG is de kans op zwangerschap bij vrouwen nauwelijks leeftijdsafhankelijk. De gezondheidsrisico’s van een zwangerschap nemen wel toe op hogere leeftijd. Maar volgens de vereniging kan de de leeftijdsgrens worden verruimd zonder dat er “onverantwoorde gezondheidsrisico’s worden genomen”.

Aan de vergoeding verandert niets. Vrouwen tot en met 43 jaar krijgen de ivf-behandeling vergoed.

Ook aan de leeftijdsgrens voor ivf met eigen eicellen verandert niets. Deze ligt op 43 jaar omdat de kans op zwangerschap na deze leeftijd heel klein is.