Recensie

Recensie

Janowski maakt zijn Wagnerreputatie waar

De Pools-Duitse dirigent Marek Janowski heeft een Wagnerreputatie hoog te houden. In de jaren tachtig leverde hij een legendarische DDR-opname van de cyclus Ring des Nibelungen, rond het Wagnerjaar 2013 registreerde hij tien Wagneropera’s concertant. Afgelopen zomer maakte de 77-jarige zijn debuut in Bayreuth, met de complete Ring. Janowski’s Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin beschikt over vurige violen, die fragmenten van Der Ring in vlam zetten en de zeer pittig gespeelde ouverture van Der fliegende Holländer met een groot smachten afsluiten. Janowski laat het voorspel van Lohengrin prettig doorstromen. Zijn Parsifal klinkt dan weer net iets te nuchter, en kleine oneffenheden in onder meer de Siegfried-Idyll verraden dat hier geen Berliner Philharmoniker aan het werk zijn.