informatief

Americanos NPO 3, 21.05-21.50u.

De grootste migrantendoorgang ter wereld ligt tussen Guatemala en de Verenigde Staten. Stef Biemans (Metropolis) woont in Nicaragua en merkt dat de VS nog steeds als een magneet aan Latijns-Amerikanen trekt. Hij maakt in de nieuwe serie Americanos in vijf weken een reis van Guatemala naar de VS. Waarom willen mensen weg? En waarom geloven ze in de Amerikaanse droom? Tijdens zijn reis praat hij met migranten niet alleen over hun trip. Biemans: „Wat mensen eten is een leidraad geworden. Wat je eet, zegt niet alleen veel over wie je bent maar ook over waar je vandaan komt. Daarom kijk ik onderweg van welke maaltijd migranten dromen en welk stukje heimwee op hun bord belandt.” De serie begint op de grootste begraafplaats van Guatemala-stad, die bijna op instorten staat en vol ligt met jonge, vaak vermoorde mensen. De doden liggen boven elkaar opgestapeld in een soort kluisjes. Aasgieren in de buurt eten ondertussen op de vuilstort ernaast. Bendes dumpen daar vaak hun slachtoffers. Het wordt Biemans snel duidelijk waarom mensen ergens anders een nieuw leven willen opbouwen, ook als ze daarvoor hun leven moeten riskeren.