Icederby

ISU mag lucratieve schaatsduels niet tegenhouden

De internationale schaatsfederatie ISU mag sporters niet verbieden deel te nemen aan evenementen die niet door de ISU zijn georganiseerd. Zo’n verbod is in strijd met de Europese concurrentieregels, heeft de Europese Commissie dinsdag in Brussel bepaald, in een voorlopige uitspraak in een zaak die werd aangebracht door de oud-schaatsers Mark Tuitert en Niels Kerstholt.

In maart 2014 verbood de ISU de schaatsers mee te doen aan Icederby, een lucratieve wedstrijdensreeks die zou worden georganiseerd in Azië. Wie toch deelnam, zou door de ISU levenslang worden geschorst. Het Aziatische initiatief kwam mede daardoor nog niet van de grond. De oud-schaatsers Tuitert en Kerstholt vonden dat de vrijheid van de sporter in het geding was en dienden bij de Europese Commissie een klacht in tegen de ISU.

„We maken ons zorgen dat de sancties die ISU met haar toelatingsregels aan sporters oplegt niet dienen om hoge normen in de sport te handhaven, maar vooral om ISU zijn greep op het hardrijden te laten houden”, oordeelt EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging). Volgens haar wordt de commerciële ruimte voor schaatsers „buitensporig” beperkt.

De ISU laat in een persverklaring weten de beschuldigingen ongegrond te vinden. De federatie wijst er op dat inmiddels al toestemming is verleend voor een eerste Icederby-evenement, in maart volgend jaar in het Gelredome in Arnhem.