Gezonde baby, met drie biologische ouders

Er is een gezonde baby geboren via een nieuwe, ethisch omstreden ivf-behandeling waarbij DNA van drie biologische ouders wordt gebruikt. Dat meldt het Britse blad New Scientist dinsdag. De jongen is inmiddels 5 maanden oud. De medische techniek maakt het mogelijk voor ouders met erfelijke aanleg voor mitochondriale ziekten om gezonde baby’s te krijgen, waarbij die ziekte voorgoed uit de familie verdwijnt – het is kiembaangentherapie. Alleen in het Verenigd Koninkrijk is deze behandeling officieel toegestaan.

Het gaat om een kindje van Jordaanse ouders. De behandeling is uitgevoerd door Amerikaanse artsen in Mexico. Daar zijn geen regels die de techniek verbieden. De moeder van de baby is drager van het gen van het syndroom van Leigh, een fatale stofwisselingsstoornis door genfouten in het mitochondriaal DNA. Dat mtDNA ligt buiten het ‘gewone’ kern-DNA in de duizenden mitochondriën in een cel: organellen die verantwoordelijk zijn voor de energievoorziening, met een beetje eigen DNA.

Bij de behandeling wordt de gezonde celkern uit een eicel van de moeder getransplanteerd naar een eicel met gezond mitochondriaal DNA van een donor, waaruit de oorspronkelijke celkern is verwijderd. Deze eicel, met kern-DNA van de moeder en mtDNA van een donor, werd vervolgens bevrucht met zaad van de vader. Met een andere techniek is in de jaren negentig ook al eens een aantal kinderen met drie ouders geboren, ook om mtDNA-ziekten te ontwijken. (NRC)