Film van Nederlands-Palestijnse regisseur ingezonden voor Oscar

De film The Idol van Hany Abu-Assad is de inzending van Palestina voor Beste Buitenlandse Film.

Still uit de trailer van The Idol.
Still uit de trailer van The Idol. Screenshot YouTube

De film The Idol van de Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad dingt mee naar een Oscar. Dat meldt Deadline. De film is de Palestijnse inzending voor de prijs voor Beste Buitenlandse Film.

Abu-Assad werd geboren in Nazareth maar woonde en werkte sinds 1980 lange tijd in Nederland. The Idol is de derde film van zijn hand die kans maakt op een Oscar. De film vertelt het waargebeurde verhaal van Mohammad Assaf, een Palestijnse jongen die zangwedstrijd Arab Idol weet te winnen.

In een interview met NRC zei hij eerder over The Idol:

“The Idol is een sprookje in een trieste omgeving. Dat experiment was interessant voor mij. Het is ook kenmerkend voor mijn werk. In Paradise Now en Omar vertel ik een tragisch verhaal, maar dan wordt het ook komisch. In The Idol combineer ik schoonheid en lelijkheid, de prachtige stem van Mohammad Assaf over de beelden van verwoesting. Dat kan eigenlijk niet, maar in film kan het toch.”

In 2013 was Abu-Assad genomineerd voor zijn film Omar, in 2005 voor Paradise Now.

Drie Nederlandse inzendingen

Met de inzending van The Idol maken er drie films van (deels) Nederlandse regisseurs kans op de Oscar voor Beste Buitenlandse Film. Naast Nederlands eigen inzending Tonio werd Paul Verhoevens Elle ingezonden door Frankrijk.

Bekijk de trailer van The Idol