Erasmus MC

Inspectie onderzoekt tests met cryoballon

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid (VVD) heeft „geen goed gevoel” bij wat de patiënten bij onderzoek met een cryoballon is overkomen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het Erasmus MC om opheldering gevraagd over patiënten die zonder hun medeweten deelnamen aan een medisch-wetenschappelijk onderzoek. Dit verklaarde Schippers dinsdag in de Tweede Kamer. Afgelopen weekeinde maakte NRC bekend dat 141 hartpatiënten in het Erasmus MC zijn geopereerd met een nieuwe methode, waarvan de veiligheid onduidelijk was. De patiënten – die last hadden van boezemfibrillatie – werden geopereerd met een zogenoemde cryoballon, een katheter met een bevroren ballon aan het uiteinde. Bij zeker twee (van de 141) patiënten traden ernstige complicaties op. Na de publicatie in NRC ontstond discussie of het in de desbetreffende gevallen ging om medisch-wetenschappelijk onderzoek of om „reguliere zorg”. Minister Schippers stelt dat de IGZ nu antwoord moet geven op die vraag. (NRC)