Opinie

„Duinhoeve, met Marijon”

Margot Poll belt met boerin Marijon Visser (44) over de paardenpoepoverlast op Schiermonnikoog

Een gemeenteraadslid op Schiermonnikoog ergert zich aan de vijgen voor het gemeentehuis en wil paardenpoepopvangzakken verplicht stellen. Boerin Visser ziet daar niets in.

Waarom niet?

„Enerzijds kan ik mij voorstellen dat het vervelend is, die vijgen in het centrum, anderzijds zeg ik: doe niet zo moeilijk en pak gewoon een schep.”

Maar dat gebeurt dus niet.

„Je kunt niet verwachten van een koetsier op een huifkar vol mensen dat hij stopt om even de stront te lozen. Achteraf ruimen werkt ook niet, want dan is de poep al verreden. Maar het gaat mij wat ver om vervolgens deze zakken verplicht te stellen.”

Buschauffeurs klagen ook omdat de profielen van hun banden vol paardenpoep zitten.

„Ja, vooral bij reparaties, maar de bussen worden ook elke week schoongemaakt.”

Misschien geen huifkarren meer door het centrum laten rijden?

„Paarden rijden over ruiterpaden, maar de huifkar mag overal. Toeristen zitten op die kar voor een rondleiding: het oudste huis, de monnik, de walviskaken – daarvoor moet je in het centrum zijn.”

U heeft ook een aangespannen paardje. Gaat daar dan straks een zak onder?

„Als het moet...”

Wat is het alternatief?

„Alles draait om het opruimen. Daar kun je mensen op wijzen, maar ga niet de huifkar of een paard ontsieren. Kijk eens naar de paarden op Prinsjesdag – hangen daar zakken onder de staarten? Of bij de bereden politie?”

Wat is er eigenlijk zo vies aan paardenpoep?

„Hondenpoep is echt veel viezer dan paardenpoep. Honden en katten ga je ook geen zak om hangen. Gewoon zelf scheppen en opruimen.”