Draghi: mijn beleid is goed voor Duitsland

Mario Draghi staat de media te woord na zijn ontmoeting met de Duitse Bondsdag.
Mario Draghi staat de media te woord na zijn ontmoeting met de Duitse Bondsdag. Steffi Loos/AFP

Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank (ECB), heeft woensdag een gepassioneerde verdediging gegeven van het monetaire beleid van de ECB in de Duitse Bondsdag. De ECB ligt daar al enige tijd onder vuur.

Twitter avatar ecb ECB ECB President Mario Draghi at Deutscher Bundestag @HiBTag https://t.co/UBQ610rLLL https://t.co/L6bJXzbO9K

“Al met al zijn spaarders, werknemers, ondernemers, gepensioneerden en belastingbetalers in de hele eurozone, inclusief Duitsland, beter af door onze maatregelen – vandaag en morgen”, zei hij.

Duitse en ook Nederlandse politici verwijten Draghi dat de zeer lage ECB-rentetarieven en de grootschalige aankoop van staatsobligaties nadelig uitpakken voor spaarders en voor banken. Ook zou de centrale bank zeepbellen veroorzaken en zo de financiële stabiliteit in gevaar brengen.

Niets van waar, zei Draghi tegen de Duitse parlementariërs, die hem in het hol van de leeuw hadden uitgenodigd. Ze kregen een uitgebreid college monetaire economie.

De ECB kan niet anders dan reageren op de ultralage inflatie in de eurozone (0,2 procent in augustus), als de inflatie negatief terrein nadert kan dat “gevaarlijk” zijn voor de economie, die in een “neerwaartse spiraal” terecht kan komen. De ECB is “geenszins uniek”, zei Draghi, met haar besluit niet alleen de rente sterk te verlagen, maar ook obligaties te gaan opkopen. Het geld dat hiermee gecreëerd moet in de economie komen. Ook de Amerikaanse, Britse en Japanse centrale banken gebruiken dit middel, benadrukte Draghi.

Krachtig economisch herstel

Dat de ECB-rentetarieven zo laag zijn (het belangrijkste tarief is 0 procent, het tarief voor banken die geld stallen bij de ECB -0,4 procent) is een “symptoom van de onderliggende economische situatie”, zei Draghi, doelend op de zwakke groei na de crisis. Wat er echt toe doet is de ‘reële rente’, ofwel de rente minus de inflatie, zei Draghi. Omdat de inflatie eveneens zo laag is, halen spaarders wel degelijk rendement. “Reële rentes liggen ook laag”, gaf Draghi toe, maar dat was ook zo geregeld voor de introductie van de euro. En daar komt bij, benadrukte de Italiaan: iedereen in Duitsland profiteert van krachtig economisch herstel, en dat komt deels door de maatregelen van de ECB.

Lage rentes zijn niet alleen slecht voor burgers, zo ging de ECB-president verder. “Wat een huishouden verliest aan de lage rente op de bankrekening, bespaart het misschien weer door lagere hypotheekbetalingen voor de woning”. Onderzoek zou er zelfs op wijzen dat Duitse huishoudens per saldo beter af zijn met de lage rentes.

Ook de regering profiteert van lagere leenkosten, betoogde Draghi. Het ministerie van Financiën betaalde in 2015 28 miljard euro minder aan rentelasten dan verwacht. Goed nieuws voor het ministerie, “en dus voor belastingbetalers”.

‘Banken moeten efficiënter werken’

En tenslotte is ook het verwijt dat de ECB de winsten van banken drukt, onterecht, stelde Draghi. Critici merken op dat de negatieve ECB-depositotarief werkt als een boete voor banken die hun geld niet kunnen uitlenen en dan rente moeten betalen aan de centrale bank. Onder meer Deutsche Bank, die nu in de problemen zit, viel Draghi hier recent op aan. Maar, het monetaire beleid is “niet de belangrijkste factor in de lage winstgevendheid van banken”, zei Draghi. Banken moeten zelf efficiënter werken. In Duitsland maken banken volgens hem relatief hoge kosten.