Donoreicel

Maximumleeftijd ivf naar 50 jaar

Vrouwen tot vijftig jaar kunnen in aanmerking komen voor een ivf-behandeling met een donoreicel of een eicel die voor hun 43ste is geoogst. Dat heeft minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) woensdag geschreven aan de Tweede Kamer. Ze neemt daarmee het standpunt over van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).

De leeftijdsgrens voor donoreicellen ligt nu op 45 jaar. Volgens de minister vergroot de verruiming van de leeftijdsgrens „de keuzemogelijkheden voor vrouwen en stellen om hun kinderwens toch in vervulling te zien gaan”.

Ook zal de stap volgens de minister de noodzaak verkleinen om voor een behandeling naar het buitenland te gaan. Internationaal verschilt deze leeftijdsgrens.

Volgens de NVOG is de kans op zwangerschap bij vrouwen nauwelijks leeftijdsafhankelijk. De gezondheidsrisico’s van een zwangerschap nemen wel toe op hogere leeftijd. Maar volgens de vereniging kan de leeftijdsgrens worden verruimd zonder dat er „onverantwoorde gezondheidsrisico’s worden genomen”.

Aan de vergoeding verandert niets. Vrouwen tot en met 43 jaar krijgen de ivf-behandeling vergoed.

Ook aan de leeftijdsgrens voor ivf met eigen eicellen verandert niets. Deze ligt op 43 jaar omdat de kans op zwangerschap na deze leeftijd heel klein is. (NRC)