Dit vindt NRC van de films die deze week uitkomen

In ’24 Wochen’ worden levensvatbaarheid en levenswaardigheid tegen elkaar uitgespeeld. Er zit niet anders op dan huilen.

 • ●●●●

  24 Wochen: Medisch drama

  Huilen natuurlijk. Er zit niets anders op bij 24 Wochen, de tweede lange speelfilm van de Duitse regisseur Anne Zohra Berrached (1982) over een stand-up comédienne die een keuze moet maken waarvoor humor tekortschiet. Tijdens haar al ver gevorderde zwangerschap komt ze erachter dat het zeer gewenste kind zowel met downsyndroom als een hartafwijking geboren zal worden. Wat is de optelsom van een geestelijke en een lichamelijke aandoening? Levensvatbaarheid en levenswaardigheid worden tegen elkaar uitgespeeld. Lees de recensie: Vrije beslissing over leven en dood die veel pijn doet

  Regie: Anne Zohra Berrached. Met: Julia Jentsch, Bjarne Mädel. In: 23 bioscopen.

 • Lees ook: ‘Iedereen huilt bij mijn film’ - Interview Anne Zohra Berrached - Haar film 24 Wochen over late abortus moet het onderwerp bespreekbaar maken. „Uiteindelijk beslist de vrouw.”

  ●●●●

  Deepwater Horizon: Rampenfilm

  Deepwater Horizon is een ouderwetse rampenfilm met bemodderde hightech, Vangelis-achtige synthesizermuziek en ongeschoren mannen in overall die elkaar zinnen toegrommen over ‘de integriteit van het cement’ en ‘negatieve druktests’. Het is bovenal een ‘procedural’ die de duimschroeven bewonderenswaardig kalm aandraait richting grote klatsboem. Lees de recensie: Milieuramp als Amerikaanse zege

  Regie: Peter Berg. Met: Mark Wahlberg, Kurt Russell, John Malkovich. In: 112 bioscopen.

 • ●●●●●

  Don’t Breath: Horror

  Rocky wil met haar jongere zusje naar de zonnige westkust van Amerika, op zoek naar een betere toekomst. Daar heeft ze geld voor nodig, dat ze samen met haar asociale vriend Money en haar bleue bewonderaar Alex bij elkaar steelt door in te breken. Dat moet een keer fout gaan. Als het drietal inbreekt bij een blinde oorlogsveteraan met agressieve hond, raken ze ingesloten in zijn donkere huis. Lees de recensie: Belaagd door blinde die met scherp schiet

  Regie: Fede Alvarez. Met: Jane Levy, Daniel Zovatto, Dylan Minette, Stephen Lang. In: 69 bioscopen.

 • ●●●●●

  La tierra y la sombra: Arthouse

  De film gebruikt de kleine familie die dag en nacht in het donker leeft als metafoor. Deuren en ramen moeten gesloten blijven vanwege de rook die van de verbrande velden komt. La tierra y la sombre is ook een film over fysieke arbeid, over eindeloos hakken en kappen. En over een Banyanboom, drager van geheugen en geschiedenis. Lees de recensie: Colombiaanse film versus de vergetelheid

  Regie: César Augusto Acevedo. Met: Marleyda Soto, Haimer Leal, Hilda Ruiz, Edison Raigosa, José Felipe Cárdenas. In: 10 bioscopen.

 • ●●●●●

  Le fils de Jean: Psychologisch drama

  De plot rondom alle familiegeheimen en de mysterieuze dood van de vader in de film, die is gebaseerd op een boek van Jean-Paul Dubois, is best complex. Maar Lioret houdt Le fils de Jean zo intiem en bescheiden dat de film vooral een miniatuur wordt. Hij focust alleen op zijn acteurs, en dan met name op het gezicht van hoofdpersoon Mathieu. Zijn onschuld staat in groot contrast met alles waarover zijn hervonden familieleden het liefste willen zwijgen. Lees de recensie: Een hervonden familie vol geheimen

  Regie: Philippe Lioret. Met: Pierre Deladonchamps, Gabriel Arcand, Catherine de Léan. In: 7 bioscopen.

 • ●●●●

  Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children: Fantasy

  Eerst denkt de zestienjarige Jake (Asa Butterfield, het jongetje uit Scorseses Hugo) dat zijn opa Abe een grote fantast is, met zijn verhalen over monsters in de Tweede Wereldoorlog. Maar als Jake zijn opa van de een op de andere dag zonder ogen aantreft, ziet hij nog net een reusachtig monster met steltbenen en lange tentakelarmen zich uit de voeten maken. Of beeldt hij zich dat in? Lees de recensie: Tim Burton hervindt zijn vorm

  Regie: Tim Burton. Met: Eva Green, Asa Butterfield, Ella Purnell, Terence Stamp. In: 171 bioscopen.

 • ●●●●●

  Storks: Animatie

  In Storks heeft CEO Hunter van de ooievaars de bezorging van baby’s uitgefaseerd en de babyfabriek in de wolken gesloten: de ooievaars dienen nu een soort Amazon.com. Er bevindt zich een weesmeisje in die pakketjesfabriek: de rossige kluns Tulp wier bezorgadres ooit zoekraakte. Aan ooievaar Junior de taak haar te ontslaan, maar dat leidt per ongeluk tot een baby (vraag maar niet hoe) die bezorgd dient te worden bij een leuk joch wiens ouders, drukke makelaars, nooit tijd voor hem hebben.Lees de recensie: Wat als ooievaars de baby’s niet thuis bezorgen?

  Regie: Antoine Fuqua. Met: Denzel Washington, Chris Pratt. In: 104 bioscopen.