Burgemeester Maassluis kondigt noodverordening af

De verordening is in de nacht van dinsdag op woensdag ingegaan en duurt tot en met 11 oktober, nadat het eerdere noodbevel afliep.

Foto Koen van Weel / ANP

De burgemeester van Maassluis heeft een noodverordening afgekondigd wegens aanhoudende onrust in de wijk Burgemeestersplantsoen. In de raadsvergadering van dinsdagavond is daartoe besloten. De verordening is in de nacht van dinsdag op woensdag ingegaan en duurt tot en met 11 oktober.

De afgelopen drie weken maakte een groep jongeren zich schuldig aan “ernstige verstoring van de openbare orde” rondom het Burgemeestersplantsoen en het Vrijheidspark. Daarop kondigde burgemeester Edo Haan een noodbevel af, dat tot en met dinsdag gold. In Maassluis werden gemeentegoederen, voertuigen van bewoners en ramen van woningen kapotgemaakt en zou er sprake zijn van intimidatie en het uitlokken van ruzie, zo staat te lezen in het bericht op de site.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat het om een groep van ongeveer twintig Marokkaans-Nederlandse jongeren gaat, allen tussen de twaalf en twintig jaar. “Het speelt al jaren en de afgelopen maanden is het weer opgelaaid”, zegt de woordvoerder. Sinds 10 september is dit opnieuw begonnen.

De politie laat desgevraagd weten dat er na afgelopen zaterdagavond geen confrontaties meer geweest tussen jongeren en buurtbewoners, er zijn ook geen arrestaties verricht. Volgens de politie bestaat de groep uit twee tot tien jongeren van Marokkaans-Nederlandse afkomst. “Enkelen hebben zich misdragen”, aldus de woordvoerder.

Capuchons, honkbalknuppels en groepen groter dan vier: verboden

De gemeente verdubbelt het ambulante jongerenwerk voor zij die hulp nodig hebben en de politie pakt jongeren aan die zich misdragen. Ook vanuit de wijk zelf komen initiatieven: “vanuit de moskee worden een aantal vaders ingezet als buurtwacht. Ook andere bewoners zijn actief in een buurtpreventieteam. Dat werpt zijn vruchten af.”

In de noodverordening staat dat mensen zich niet in groepen groter dan vier personen mogen ophouden en mensen die niet in de wijk wonen en “daartoe geen redelijk doel hebben”, zijn verboden zich daar te begeven. Ook is het niet toegestaan om gelaatsbedekkende kleding - “die de identificatie door ambtenaren van politie bemoeilijkt of kan bemoeilijken”, zoals capuchons of bivakmutsen te dragen. Ook zijn voorwerpen als stokken, stenen, honkbalknuppels en boksbeugels niet toegestaan in het gebied.

Een noodbevel is een zwaarder middel dan een noodverordening. Bij het niet naleven van een noodbevel geldt dat als misdrijf, bij een noodverordening volgt een sanctie uit het artikel 443 van het Wetboek van strafrecht, wat neerkomt op een overtreding. Een noodverordening is bovendien een algemeen bindend voorschrift, een noodbevel is gericht tot een individu of groep.