BlackBerry stopt met het maken van smartphones

Het lag in de lijn der verwachting: het bedrijf had al langere tijd moeite met het verkopen van de smartphones.

Foto Koen van Weel / ANP

BlackBerry stopt met het produceren van eigen smartphones en gaat zich volledig richten op het ontwikkelen van software. Dat meldde BlackBerry bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Het lag in de lijn der verwachting: het bedrijf had al langere tijd moeite met het verkopen van de smartphones.

De BlackBerrytelefoons zullen niet uit de telefoonwinkels verdwijnen, de Canadese onderneming zal wel licenties verlenen aan bedrijven die onder de vlag van BlackBerry een smartphone willen ontwikkelen. Volgens topman John Chen zorgt dat ervoor dat de investeringen minder hoog zijn en dat BlackBerry zodoende weer meer winst kan maken.

Nettoverlies van 372 miljoen dollar

Een jaar geleden sprak Chen al over het stoppen als hardwareproducent als de smartphoneverkoop niet genoeg winst zou opleveren.

Techredacteur Marc Hijink noemt het een “langgerekte lijdensweg”:

Twitter avatar marchijinkNRC marc hijink @nrc Het onvermijdelijke einde van BlackBerry als hardwareproducent was een langgerekte lijdensweg. https://t.co/UsLUBvc1WJ

Bij de presentatie van de kwartaalcijfers werd bekend dat de omzet van het tweede kwartaal zakte naar 334 miljoen dollar. Een jaar eerder bedroeg de omzet over die periode nog 490 miljoen dollar. De nieuwe focus van BlackBerry, de software en diensten, was goed voor een omzet van 138 miljoen dollar. Waar BlackBerry vorig jaar nog 51 miljoen euro winst maakte, heeft het nu een nettoverlies van 372 miljoen dollar.

De telefoons van BlackBerry waren de laatste jaren vooral in trek in de zakelijke markt.