Betaalzender HBO Nederland stopt

Televisieseries, waaronder Game of Thrones, worden vanaf januari op een andere manier aangeboden door Ziggo.

Een still uit de populaire serie Game of Thrones.
Een still uit de populaire serie Game of Thrones. AP / HBO

De betaalzender HBO Nederland stopt per 1 januari. Dat bevestigt een woordvoerder van kabeltelevisiebedrijf Ziggo, dat HBO Nederland deels in handen heeft. Momenteel worden drie digitale HBO-kanalen aangeboden, naast een on-demandkanaal en een eigen internetdienst.

Het gaat om een “zakelijke beslissing”. Per januari worden televisieseries van HBO, waaronder het populaire Game of Thrones, op een alternatieve manier aangeboden door Ziggo. Een woordvoerder zegt dat hier later dit jaar meer over bekend wordt, er is in elk geval een deal gesloten met HBO voor licenties op series. Momenteel kost een abonnement op HBO Nederland 15 euro per maand.

Game of Thrones was in 2014 en 2015 veruit de best bekeken serie bij HBO Nederland. De Amerikaanse fantasy-televisieserie werd dit jaar 23 keer genomineerd voor een Emmy en won er twaalf.

Meer dan 150 landen

In 2012 werd de Amerikaanse betaalzender beschikbaar in Nederland voor Ziggo-abonnees. HBO is internationaal groot geworden als producent van kwaliteitsseries als The Sopranos (1999-2007), The Wire (2002) en Six Feet Under (2001). In meer dan 150 landen zijn de series van HBO te zien.

Ziggo is momenteel marktleider in Nederland op het gebied van alles-in-éénpakketten met internet, televisie en vaste telefonie. De kabelmaatschappij kreeg in augustus toestemming van de Europese Commissie om te fuseren met Vodafone Nederland, het tweede mobiele netwerk van Nederland. Een woordvoerder zegt dat deze fusie niks te maken heeft met het stoppen met HBO Nederland.