Belgische keeper ontslagen na gokken op eigen duel

Laurent Henkinet van Waasland-Beveren is een van vier voetballers tegen wie een onderzoek loopt in een Belgisch gokschandaal.

Foto Lex van Lieshout / ANP

Voetbalclub Waasland-Beveren uit België heeft reservedoelman Laurent Henkinet (24) ontslagen. Henkinet heeft gegokt op een wedstrijd van zijn eigen ploeg, terwijl hij daarin zelf onder de lat stond. Dat is contractueel verboden, aldus de club, die uitkomt in de hoogste Belgische divisie:

“De speler heeft bovendien de club hiervan op geen enkel ogenblik zelf ingelicht hetgeen een bijkomende reden was voor de club om deze beslissing te nemen.”

Henkinet is de eerste voetballer die concreet gestraft wordt voor zijn betrokkenheid bij een gokschandaal in België dat afgelopen weekend bekend werd. In totaal doet de Belgische Kansspelcommissie onderzoek naar vier voetballers, onder wie Henkinet. De andere voetballers die worden onderzocht zijn Olivier Deschacht (Anderlecht), Knowledge Musona (Oostende) en Tuur Dierckx (Antwerp).

Inzetten op verlies

Volgens de Vlaamse krant De Standaard wordt Deschacht vervolgd. Hij is van de vier de enige voetballer die heeft ingezet op verlies van zijn eigen club. Het zou gaan om een bedrag van 50 euro dat is ingezet op de wedstrijd Anderlecht - Paris Saint-Germain uit 2013 die met 0-5 werd verloren. Deschacht zat de hele wedstrijd op de bank.

Hij kan een boete tot 600.000 euro en een celstraf tot vijf jaar krijgen. Wellicht mag hij ook nooit meer als voetballer uitkomen. Deschacht en Musona verweren zich door te zeggen dat niet zij maar mensen in hun omgeving op hun wedstrijden gokten.

De Belgische Kansspelcommissie besloot tot een groter onderzoek nadat de Fransman Romain Reynaud van Oud-Heverlee Leuven werd beschuldigd van gokken op eigen wedstrijden.